Underexponering eller överexponering?

Kamerateknik
Sist pratade vi om tre viktiga inställningar till att fotografera manuellt, läs hela inlägget här för att hänga med i det här inlägget. Kommer göra en fortstättning på förra inlägget för att ha ännu mer koll angående att fotografera manuellt och ljuset. Inlägget handlar om exponering. Vad är rätt exponering beror helt på hur fotografen vill ha bilderna, men här är mina tips för att kunna få ett bättre koll på de tre viktigaste inställningarna och rätt ljus i bilden.
  • Överexponering = bilden blir ljusare
  • Underexponering = bilder blir mörkare

Om bilden är underexponerad är den för mörk är den överexponerad är bilden för ljus. Man strävar ofta efter "en korrekt exponering", där bilden varken är för ljus och för mörk. Bättre att redigera och ändra ljuset efter än att kanske förlora en bild som är fel exponering. På bilderna nedanför ser du exempel på samma bild men olika exponeringar. De är tagna med ett helt exponeringsstegs skillnad.

HUR FUNKAR EXPONERINGEN?

"Tänka dig att kamerans sensor är som en tom hink. Du börjar hälla i vatten för att fylla hinken, målet är att hinken ska bli full med vatten. Om du häller i för lite vatten blir hinken inte full och om du häller i för mycket så svämmar det över. På samma sätt fungerar det med exponeringen. Kamerans sensor vill ha en precis mängd ljus för att bilden ska bli så bra som möjligt. Om du släpper in för mycket ljus till kamerans senor så kommer delar av eller hela bilden att bli för ljus. Helt kritvit. Släpper man in för lite ljus blir delar av eller hela bilden för mörk. Helt kolsvart."

Bättre att ha en bild överexponerad, en ljus bild går att rädda lite enklare än mörk bild. Varför? Hinken som svämmar över med vatten går alltid att hälla ut lite vatten. (då bilden blir bra) Men att försöka fylla hinken som inte är full är omöjligt då man måste lägga till ganska mycket vatten/ljus.

Välj vilken inställning som är viktigast när du fotograferar och därefter anpassar man sig av resten av inställningarna för att få "rätt exponering" Om jag ska fotografera ett porträtt med kortskärpedjup väljer jag att ställa in bländaren först. Därefter vill jag ha en ganska snabb slutartid för att undvika orörelseskärpa. Ligger inte exponeringsmätaren runt mitten måste jag ändra ISO för att lyckas få bäst ljus. Och där har du bilden, man måste välja vilka inställningar som ska vara viktigast när man ska fotografera bilden och därefter ändra övriga inställningar.

HUR HITTAR MAN EXPONERINGSMÄTAREN? Ta fram din kamera och kolla genom sökaren. Tryck ner avtryckaren halvvägs, förutom att fokusera så kommer flera andra saker att aktiveras. En av de är ljusmätaren. I min Canon ser jag den längst ner i sökaren och på skärmen. Ljusmätaren liknar en linjal, kolla bilden nedanför.

Du ser en liten punkt som kommer att förflytta sig när du rör kameran åt olika håll och ändrar inställningar. Det är ljusmätaren. Kameran mäter ljuset som kommer in och berättar för dig hur ljuset är. Du vill ha den nära mitten. Det finns tillfällen då du inte vill ha den i mitten men der beror på vilken del i bilden som ska ha fokus men även vad du ska fotografera för något. Exponeringen mäts i steg där 0 är mitten. Därifrån har du +1, +2 osv som är överexponering, alltså ljusare. Åt andra hållet har du -1, -2 osv som är underexponering, alltså mörkare.

Bilden är inte överexponerad eller underexponerad. Bilden är oredigerad. Bättre att att redigera bilden ljus eller mörk i efterhand istället för att kanske inte kunna rädda en bild. Ofta ser man om en bild är överexponerad eller underexponerad, men för att slippa fotografera en testbild är mätaren perfekt. Tycker personligen att exponeringskompensationen är något av det bästa man kan lära sig. Utforska funktionen, det kommer att löna sig i längden.

TRYCK GÄRNA PÅ GILLA KNAPPEN OM DU GILLAR TIPSET!

kärlek beatrice

Follow me on : Nouw - Instagram

Gillar

Kommentarer

Josefine,
Jag tycker överexponering är finare än underexponering, i de flesta fall.. Bra tips 😊
lessonoflife.blogg.se
Linda,
Gud vilket bra inlägg!
lindaviktoria.se
?? sandra,
Ja men det är fint med överexponerade bilder!! 😊 Kan också göra det med flit, men inte när det är ett jobb då det behövs ändras lite i bilden! 😊
beattriicee.blogg.se
Tack så mycket! 😊 Faktiskt inte jag heller men har hört om ett vatten glas. Men ville byta ut till en hink istället, haha! 😉
beattriicee.blogg.se
Vad kul att du gillar tipset! Hoppas verkligen tomten är snäll i år!! 😃
beattriicee.blogg.se
Iselin Renée,
Fint innlegg 😊
www.iselinrenee.blogg.no
Malin,
Så bra inlägg! Nu ska jag plocka fram systemkameran och lära mig på riktigt!
nouw.com/malinranta
Det låter bra, ha flera inlägg längre ner som kan vara bra att veta också! 😊
beattriicee.blogg.se
Malin,
Dessa inlägg ska jag definitivt skriva ut och spara!
nouw.com/malinranta