Tips på program och appar - Redigering

FOTOTIPS

Tänkte att jag kan börja med att tipsa vad det finns för olika appar eller program när det gäller redigering. Kommer både tipsa om betalda program men även gratis program. Nästan alla appar är gratis i dagsläget men vill man vara pro får man betala och det fungerar på samma sätt med program på sin dator. Vi kan börja med alla appar på telefonen som ligger närmast mitt hjärta. Det finns en hel sjö med appar men kommer inte gå in på appar som underlättar Instagram flöde, story, mm, i detta inlägg!

APPAR PÅ TELEFONEN

VSCO - Detta kanske inte är en nyhet för någon men vem vet. Den här appen erbjuder bra fotofilter men också bra verktyg som kontrasten, tonen, skärpan, vitbalansen, mm. Själv så älskar jag att öka på kornigheten via appen och använda mig av alla olika filter som finns där. Man kan även ha en mini-blogg via VSCO där man kan ladda upp sina bilder samt följa andra personer via VSCO. Min favorit app när det ska vara enkelt och snabb redigering på bilderna!

Före och efter. Hur gjorde jag? Program VSCO. Filter HB1 + Exposure + Grain + Kontrast

Snapseed - Är appen jag använder om det är något speciellt som måste ändras. Skulle påstå att det är en app där det gäller att ha tålamod till eftersom man fokuserar på detaljer. Gillar inte deras vanliga filter men deras verktyg är guld. Brukar använda mig av appen när jag behöver sudda ut något i bilden eller ljusa upp/mörka ner något område i bilden.

Photoshop Express - För dig som vill lägga energi och tid på en bild så är detta en app för dig. Vi snackar olika moment när det gäller den här appen, antingen kanske du redan kan Photoshop och då kan man alltid fördjupa sig eller kanske det är helt nytt och man måste testa alla verktyg innan man förstår hur allt fungerar.

Polarr - Är den nyaste appen som jag använder mig av i dagsläget. Har bra utbud med verktyg. Jag gillar hur enkelt appen är och vilka härliga filter det finns i appen!

Apparna är grattis att använda. Kostar att vara pro-medlem på Polarr, Snapseed, VSCO & Photoshop Express.

PROGRAM PÅ DATORN

Utan att ljuga så hade jag stenkoll på bra redigeringsprogram som var gratis men i dagsläget har jag sämre koll då jag betalar för mina program. Förr kunde man använda sig Picknik och Picasa men inga av dem programmen existerar längre. Men tur att utvecklingen har gått vidare och att det faktiskt finns bra program i dagsläget som liknar betalda program!

Pixlr - Skulle kunna säga att det är en enkel men ett bra program online där man kan redigera bilder med hjälp av korn, färger, effekter, beskärning, liquify, ta bort objekt i bakgrunder, mm. Jag tycker verkligen att man kommer långt på det programmet men inte tillräckligt om man vill fördjupa sig eller köra mer avancerat.

Photopea - Är en kopia av Photoshop. Man kanske inte kan göra allt som man önskar men det är fortfarande en bra början, här snackar vi om att man kan skapa lager, göra banor, använda sig av hjälplinjer, använda liquify, ändra färger, ändra teman, språk, göra markeringar och massor med andra verktyg som finns i Adobe Photoshop.

Adobe Photoshop

Adobe Photoshop - Om jag redigerar mer än en grund så använder jag mig av photoshop. När jag ska redigera mer än vanligt och göra lite mer avancerad redigering så gör jag det i Photoshop. Den här appen använder jag mig av 99% när jag redigerar mina jobb bilder men även mina privata bilder. Perfekt om man ska frilägga produkter eller maska.

Adobe Lightroom - När jag ska redigera flera bilder än tio bilder och att alla ska ha samma ton så är det ett perfekt program som jag gärna använder mig av. Men använder mig inte så mycket av detta program då jag ofta behöver maska olika områden i mina bilder och jag tycker det är enklast i Photoshop eftersom jag kan programmet bäst.

Capture One - Det här programmet använder jag inte extremt mycket för att redigera om man inte ska göra en snabb redigering. Använder i dagsläget bara programmet när jag ska fotografera in i datorn, ett perfekt program. Men min plan är att jag verkligen ska försöka lära mig alla olika redigeringsfunktioner/verktyg det finns i programmet.

Photopea är gratis att använda men kostar att vara pro. Pixlr är helt gratis vad jag vet och kan hitta. Photoshop, Lightroom, Capture One kan man prova gratis i 30 dagar men sedan kostar det att använda dessa program, tyvärr. Photoshop och Lightroom betalar man en summa i månad, Capture One köper man en gång. Programmen finns även som app.

Tips och förslag på vad ni vill att jag ska dela med mig är välkommet!


Gillar

Kommentarer

Netti Starby
Netti Starby ,
Tusen tack för tipsen! <3 Kramis
starbys.se
beattriicee
beattriicee,
Heléna
Heléna,
Så många bra tips på både appar och program! Jag borde ta itu med det där med att redigera lite mer, men det har inte blivit av. Får väl passa på nu när jag ända ska vara helt sjukskriven ett tag och ta det lugnt. Kram <3
lehdla.blogg.se
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229