Skapa mjukt ljus med en blixt!

Kamerateknik, Fototips

Extern blixt heter Speedlite hos Canon och Speedlight hos Nikon.

Äger en externa blixt och den köpte jag i panik 2013 eftersom jag skulle börja fotografera vimmelbilder på en nattklubb. Blixten är verkligen urdålig, man kan verkligen inte ställa in speciellt mycket på den (som ni ser) men den funkar väldigt bra ändå. Är väldigt sugen på att köpa en ny nu när jag insett att extern blixt kanske inte är så dåligt som jag alltid tyckt!

Både inbyggd blixt på kamera och extern blixt är något jag undvikit att använda utan att egentligen veta varför. Trots att jag testat att använda min externa blixt flera gången så har jag aldrig börjat fotografera men den mer än i nödläge. Känns inte som att det varit något för mig men för några veckor sedan växte verkligen intresset och jag är såld trots att jag hatat att använda en extern blixt. Nu är jag så såld att jag faktiskt vill köpa en ny eftersom min blixt saknar vissa funktioner.

Skulle ni själva säga att dessa bilder är fotograferat med en extern blixt? Ljuset från blixten studsar mot en vit vägg och skapar ett mjukt ljus.

Vad är skillnad mellan en inbyggd och en extern blixt? Inbyggd blixt kan du oftast bara ha åt en riktning (rakt på motivet/personen) och det innebär att ljuset kommer bli hårt. Hårt ljus kan absolut bli snyggt beroende på vad man fotograferar men det är ganska stor skillnad på hårt ljus med inbyggd blixt och extern blixt tycker jag personligen. Har man bara en inbyggd blixt kan man försöka bygga olika slags diffusor som gör ljuset mjukare men en extern blixt gör jobbet enklare för dig. Extern blixt kan du rotera åt flera olika håll och riktningar, att kunna skjuta ljuset på en stor vit yta gör att bilden känns naturlig och ljuset blir mjukare. Istället för att flytta motivet hela tiden kan man istället rikta blixten åt det hållet man vill och där det finns en stor vit yta.

Fotograferat med extern blixt (oredigerat) / Fotograferat utan blixt (oredigerat)

Som ni kanske ser så har jag taklampan på när jag fotograferade dessa två bilder men det syns bara på bilden utan blixt, därför skiljer sig ljuset olika. Bilderna visar ett tydligt exempel hur enkelt skuggorna kan försvinna och visst kan det vara fint med blixt också? Det är inte alls så fullt som man ibland kan tro. Älskar att fotografera i det naturliga ljuset men nu under hösten och vintern är blixten en räddning för mina bilder. Mer ljus!

Kan man bara använda blixten inomhus? Nej! Blixten är inte bara till för att fotografera produkter och vara inomhus utan den funkar perfekt till att fotografera motljus situationer då bakgrunden oftast blir ljus medan förgrunden oftast blir mörk. Det finns flera olika exempel till att använda en blixt så begränsa inte dig utan testa.

Alla tre bilder är fotograferade med extern blixt, riktningen är upp i taket.

I samband med att jag började fotografera med blixt efter många år så lyckades jag även fotografera nya favoritbilder, kan inte publicera dem ännu men jag lovar att meddela er när bilderna har publicerats eller kommer publicerats. Själv blev jag chokad för resultatet!

Vad önskar ni mer för fototips? Vill ni ha mer ingående? Berätta gärna för mig vad som önskas!


kärlek beatrice

Follow me on : Nouw - Instagram

Gillar

Kommentarer