Tips för dig som funderar på att investera 

Kamerateknik

Om ni någon gång skulle fundera på att köpa nya objektiv så har jag några tips jag skulle vilja dela med mig av som kan vara bra att överväga, delar även med mig av några billiga objektiv i slutet för dig som vill köpa ett nytt men budgeten är inte stor.


FAST ELLER ZOOM?

Det är inte lätt att välja en "sida" men med tiden blir det mer naturligt att man valt en sida. Har tre fasta och tre zoom men använder bara mina tre fasta och ett zoom. Blev helt besatt av fasta objektiv när jag köpte mitt 50mm. Har även lyckas förstöra ett objektiv så jag köpte faktiskt mitt andra 50mm för något år sedan. Så mycket gillar jag fasta objektiv!

FAST OBJEKIV

+ Bättre skärpedjup och oftast lättare att fotografera i dåliga ljusförhållande.

+ Fasta objektiv kan absolut vara billigare än zoom.

- Går inte att zooma utan man måste röra själv röra sig med kameran.

ZOOM OBJEKTIV

+ Man behöver inte byta objektiv hela tiden.

+ Du klarar dig långt med bara ett objektiv om u tar zoom.

- Sämre skärpedjup och svårare att fotografera i dåliga ljusförhållande.


-

VIDVINKEL, NORMAL ELLER TELE?

Vad ska du fotografera? Landskap, porträtt eller macro bilder? Tänkte berätta om några vinklar och hur dem fungerar på olika motiv. Det är viktigt att du också noterar att dessa siffror beror på om du har en fullformat eller inte. Kommer gå efter fullformat då jag är mer insatt på det området men har du en icke fullformat räkna med att den zoomar in mer än dessa siffror!

24 mm eller mindre. Ska du fotografera mindre utrymmen som exempelvis bostäder eller landskap så ska man satsa på ett vidvinkel objektiv som ger dig så mycket som möjligt av hela ytan. Många mäklarfotografer har vidvinkel objektiv!

35 mm är normal vidvinkel. Bra för vardagsbilder men fungerar även till porträtt om man vill ha mycket luft runt personen. Bröllop och även journalist bilder kan detta vara bra till. 35 mm är nästan samma vinkel som en mobiltelefon.

50 mm är normal brännvidd. Man brukar säga att våra ögon är samma perspektiv som 50mm. Här kan du använda objektivet till porträttbilder, stilleben/produkter, matbilder, vardagsbilder och alla andra bra motiv.

85 mm är normal teleobjektiv. Funkar bra till både nära porträtt men även längre ifrån om det finns utrymme, bakgrund blir även snyggare. Du kan även fotografera produkter där du vill ha mindre fokus på miljön runt omkring produkten.

85 mm och uppåt är teleobjektiv. Bra att ha när man står långt bort till alla olika motiv. Sport, djur eller detaljer på någon produkt som ska fångas. Här kan du fotografera detaljer på insekter och är älskar du macro är detta ditt objektiv.


24 mm / 100 mm


FEM BILLIGA OBJEKTIV

Skulle inte säga att det finns speciellt "billiga" objektiv för objektiv är dyra precis som kameran man köpt men det finns billigare alternativ och jag ska tips om några som jag har koll på, finns så många ute på marknaden och man måste nästan googla själv.

Canon EF 50 mm f/1,8 STM

Canon EF-S 24mm f/,28 STM (fungerar inte på fullformats kamera)

Canon EF-S 10-18mm f/4,5-5,6 IS STM (fungerar inte på fullformats kamera)

Sigma 70-300 f/4-5,6 APO DG Macro

Canon EF 34-105mm f/3,5-5,6 IS STM

Canon EF 40mm f/2,8 STM


kärlek beatrice

Follow me on : Nouw - Instagram

Gillar

Kommentarer

elinfrost
elinfrost,
Otroligt bra och välskrivet inlägg! Fick otroligt nyttig och bra lärdom om olika objektiv! Stort tack för det❤️
nouw.com/elinfrost
hilmak
hilmak,

Tack för ännu mer bra tips!! 🥰

nouw.com/hilmak
carroat
carroat,

Så bra inlägg med värdefulla tips! ❤️

nouw.com/carroat
saranilsander
saranilsander,
Tack för så bra tips!<3
nouw.com/saranilsander
johnssons
johnssons,

Så bra tips<3

nouw.com/johnssons
emmeliesehlin
emmeliesehlin ,

Älskar 50mm f/1.8 men har helt glömt bort det haha. Använder bara mitt 18-35mm f/1.8 nu och ibland 10-22🥰 det var perfekt i Venedig när man ville få med alla hus osv! Sparar inlägget inför nästa objektivinköp😍

nouw.com/emmeliesehlin
SofiaLissmyr
SofiaLissmyr,

Så otroligt bra tips du kommer med! jag har verkligen noll koll när det kommer till sånt här så är så tacksam att få lära mig mer. Kommer spara ner detta inlägg så jag kan kika på det om vi någon gång ska köpa ny kamera eller objektiv. Fortsätt vara så inspirerande du är med dina inlägg finaste du! Massa kramar 😊 <3

nouw.com/sofialissmyr
Johannna
Johannna,

Åh, jag älskar verkligen dina kamera tips inlägg, <3

nouw.com/johannna
nellielillskog
nellielillskog,

Så bra inlägg! Detta ska jag spara och gå tillbaka till när Jag får tid och kolla lite kameror 😍

nouw.com/nellielillskog
matildakz
matildakz,

Så så bra inlägg & tips!

nouw.com/matildakz