SKATTA PÅ PRODUKTER OCH PRESSUTSICK?

Övriga tips

Kände verkligen att jag behövde göra ett inlägg efter att jag publicerade inlägget "5 saker jag lärt mig via bloggen" Många verkade vara intresserad om ämnet samarbete men mitt uppdrag i det här inlägget är inte att berätta hur man ska göra för att få samarbete eller hur mycket man ska ta betalt utan mer viktigare punkter som man glömmer bort.

Vill även säga att jag inte är utbildad inom det här ämnet men något jag är fullt medveten om är att man måste skatta och det är oerhört många som skiter i det. Inlägget är skrivet mer för att få en grund och sedan läsa vidare via skatteverket. Det är viktigt att vi gör rätt och jag vill bara hjälpa flera att förstå allvaret så man inte sedan åker dit!

VARFÖR MÅSTE MAN SKATTA PÅ SAMARBETE/PRESSUTSKICK?

Samarbete är ett arbete och varje arbete ska man skatta på, enkelt va? Oavsett om det är produkter eller pengar du får som lön är du skyldig att betala skatt. Pressutskick är faktiskt något man också ska skatta på, enligt Skatteverket ska du skatta på produkterna oavsett om du gör reklam eller inte. Företaget förväntar sig att få reklam och därför måste man skatta på gåvor och pressutskick. Även goodiebags ska man skatta på om det inte är något som ges ut till allmänheten. Man behöver dock aldrig betala skatt om man väljer att returnera produkterna samt inte hämtar ut produkterna.

Produkterna är din "lön" eftersom du gör ett arbete för företaget och likadant med pengarna du tjänar, det blir din lön och du är skyldig att skatta. Är du osäker på vad man ska skatta på så finns det väldigt bra information hos Skatteverket. Visste du att man måste skatta på produkter man vinner i tävlingar om inte företaget redan gjort det men det händer väldigt sällan så det är verkligen mycket man ska skatta på som man inte har koll på, så snälla läs på vad du måste skatta på!

Bilderna i inlägget har ingen betydelse.

VARFÖR SKA MAN INTE TA BETALT I BARA PRODUKTER?

Två viktiga punkter varför man inte ska ta betalt i produkter, det finns flera punkter varför man inte ska ta betalt i enbart produkter men tänkte bara dela med mig av två för det ska räcka för att få en bra bild av det hela.

1. Du förlorar pengar på att ta betalt i produkter. Exempel - Produkten du marknadsför kostar 1000 kronor och som vi pratade om innan så måste man skatta. Skatten är på ca 30% och det innebär att du har en produkt på 1000 kronor men också en skatt på 300 kronor som ska betalas till Skatteverket. Alltså går du back på att ta emot produkter för att Skatteverket vill ha pengar och inte en bit av din produkt. Skattepengarna måste du ta ifrån din egen plånbok om du inte begär pengar utöver produkten. Sedan kan det komma andra avgifter utöver skatten beroende på hur du väljer att arbeta.

2. Du sänker hela branchens värde. Väljer man att tacka ja till alla samarbeten som bara erbjuder produkter så får företaget gratis marknadsföring medan du förlorar pengar för att man ska skatta. Företaget kommer även att fortsätta att föreslå samma deal med andra vilket blir svårt för oss som vill tjäna pengar på sin plattform. Det är upp till OSS att sätta gränsen på vad det kostar att göra reklam på våra plattformer som vi byggt upp helt själva. Tänk på dina kollegor och ta betalt för ditt arbete i pengar och inte produkter. Är ditt arbete värt en produkt? Tror knappast det, ta betalt!

Finns det undantag? Ja, men inte varje gång!! Hade du ändå tänkt att köpa produkten kan man se det som att man fick rabatt. Alltså att den här produkten som kostade 1000 kronor kostade istället 300 kronor som du betalar in till skatteverket. Så självklart finns det undantag men tänk på dem två tidigare punkterna.

VARFÖR SKA MAN VAR TYDLIG MED ATT DET ÄR REKLAM?

Ja, varför behöver man vara det? Det är lag på att man ska vara tydlig med att inlägget rör sig om reklam. Dina läsare ska förstå direkt att det är ett samarbete. Lägger man texten högst upp i inläggen kan ingen missa det. Tidigare har jag skrivit "i samarbete med xx.." men nu försöker jag vara tydligare än tidigare med att skriva "Inlägget är ett reklamsamarbete med xx.." Använd gärna ord som betalt samarbete, reklamsamarbete, annons eller reklam. Ingen kan missa att det är reklam då!

Nouw har ett tydligt och bra hjälpmedel när det gäller samarbete som man kan använda sig av om man känner att det "tar" tid och när det gäller Instagram kan du alltid ansöka om att få godkänt av företaget så det står tydligt att det är ett betalt samarbete. Detta är ett krav att vara tydlig och inget man får leka bort!

Om det är mina egna åsikter då? Har du fått betalt eller produkter så är det ett samarbete oavsett om det är dina egna åsikter. Väljer du att betala produkten själv för att sedan prata om den så är det dina egna åsikter och då behöver man inte skriva att det är reklam. Men så fort du inte betalt för det själv så räknas det som reklam även goodiebags och pressutskick.

HUR BETALAR MAN SKATT?

Beroende på hur man betalar skatt varierar, men säg att du inte har ett företag. Antingen kan du välja att skriva in din totala summa på deklarationen som du tjänat men då måste du räkna med att du INTE kan handla upp din lön eller så väljer du att få hjälp för att slippa krånglet. Två företag som gärna hjälper till är Coolcompany och Frilans Finans, dem kommer ta en liten bit av kakan för hjälpen men samtidigt får du en bra faktura och även en skattad och färdig lön utan att behöva fundera på siffror samt att man ska vara rädd för att behöva betala restskatt.

HUR MYCKET SKA MAN TA BETALT?

Kommer aldrig kunna säga en exakt summa men några saker du borde ha med dig när du räknar ut ditt pris är arbetstiden att skapa inlägget, hur stor räckvidd du har och hur mycket företaget kräver av dig. Det är stor skillnad om företaget ber om 3 olika inlägg eller endast begär 1 inlägg, lägg alltid till pengar beroende på antalet. Sedan kan det alltid vara bra att veta att du inte får ut hela summan du begär, räkan med att du får ut 50% av din lön och sedan är det bara plus om du får ut mer.

ÄGER FÖRETAGET BILDERNA FÖR SAMARBETET?

Nej, nej, nej! Om du får ett kontrakt där det står att företaget äger bilderna så skriv inte på det eller så ska du öka din lön. Personen som skapat bilden äger alltid rättigheterna om man inte kommer överens om något annat. Företaget får använda bilderna på sin plattform men dem har inte rätt att använda bilden i tryck.

Långt och kanske svårt att förstå hela grejen men det lättaste är att ringa skatteverket eller läsa vidare hos dem men kom ihåg att du alltid ska skatta på saker du inte själv har betalt. Och våga ta betalt för att tjäna något på arbete!


kärlek beatrice

Follow me on : Nouw - Instagram

Gillar

Kommentarer

evelinajosefines
evelinajosefines,

Åh vilket bra och intressant inlägg!! ❤️

nouw.com/evelinajosefines
emmeliesehlin
emmeliesehlin ,
Så välskrivet och genomarbetat inlägg. Alla borde veta detta och du har lärt mig så mycket om just detta sen jag började läsa din blogg! Kram och trevligt helg❤
nouw.com/emmeliesehlin
lillmajja
lillmajja,

Väldigt bra och intressant inlägg 👏🏼

nouw.com/lillmajja
lifeofkile
lifeofkile,

Hur tänker du när du tackar ja för samarbeten? Och hur vet skatteverket att du fått saker och behöver skatta? Superbra inlägg <3

nouw.com/lifeofkile
beattriicee
beattriicee,

Min första tanke är om jag går plus när det gäller samarbetet, min plattform har tagit mig år och det är inte så att företag bara kan förvänta sig att få gratis reklam för något jag byggt upp. Skatteverket kan inte veta om du fått saker och om du behöver skatta (om dom inte misstänker något för att sedan kolla upp det) Just därför valde jag att lyfta fram mycket om skatt för att jag VET att det är många som inte betalar skatt för samarbeten vilket är väldigt, väldigt fel och man borde lära sig att göra rätt. Alla andra betalar skatt men bara för att man tar emot produkter så betyder det inte att man ska slippa betala skatt. Så egentligen är det bara upp till varje person att vara ärlig! <3

nouw.com/beattriicee
lifeofkile
lifeofkile,

Håller verkligen med dig! Tur att jag vet att det företaget jag samarbetar med betalar skatten! Hur gör man rent praktiskt för att skatta på det annars? <3

nouw.com/lifeofkile
beattriicee
beattriicee,

Om företaget inte gör det åt dig så gör du det som står i inlägget. Antingen väljer du ett företag som hjälper dig (dem kommer ta en bit av kakan) men då handlar det om pengar. Eller tar du och deklarerar hela summan när det är dax, vilken kolumn du ska skriva in summan i står på Skatteverket och du hittar länken i inlägget. Längre kan jag inte hjälpa dig då jag själv har företag och aldrig gjort detta som privatperson.

nouw.com/beattriicee
lifeofkile
lifeofkile,

Tack!! Märkte att jag läste sista delen lite hastigt, du förklarade ju redan bra där haha förlåt <3

nouw.com/lifeofkile
carroat
carroat,

Alltså så bra inlägg. Detta borde flera stora influensers läsa! Tack för att du lär oss! ❤️

nouw.com/carroat
Ingajohansson
Ingajohansson,
BlubbBeauty
BlubbBeauty,

Det är så bra att fler börjar att ta upp detta! Bra skrivet!

Jag är så trött på att folk tackar ja till att arbeta gratis och att sådana erbjudande kommer in på mejlen hela tiden. Det förstör för alla andra... och när en annan ifrågasätter företaget får man tillbaka "ah, ett sådant samarbete passar inte alla" DET SKA INTE PASSA NÅGON! Hur ska man kunna betala skatt till skatteverket med produkter liksom? Jag är så trött på företag som fortsätter utnyttja och att de inte verkar vara mer medvetna om det som de erbjuder. Företagen borde börja informera oavsett erbjudande kring skattedelen redan i sina "samarbetsförslag" eftersom många missar den punkten.

nouw.com/blubbbeauty
beattriicee
beattriicee,
Jaaaa!! Som du säger den formen av samarbete passar ingen, fattar inte hur vissa företag kan vara så oprofessionella när man får ett sånt svar när man begär betalt! 🙄
nouw.com/beattriicee
Desireekujala
Desireekujala,

Så bra att du tar upp detta så att folk blir medvetna om hur det ligger till, superbra inlägg! 😊

nouw.com/desireekujala
Ellen,

Så bra och viktigt inlägg! Vilket bloggflow du har just nu, så kul att ta del av 😊

ellengrantz.se/
fiaberggren
fiaberggren,

Så HIMLAAA bra inlägg!! Så viktigt att belysa det här!! <3

nouw.com/fiaberggren