ISO, BLÄNDARE OCH SLUTARTID

Kamerateknik
Fotograferar man i automatiska läget har kameran makten över dig. Fotograferar du i manuella läget har du makten över hela kameran, vilket jag rekomenderar eftersom du får bilden mer exakt som du har tänkt dig. Manuella läget är inte lika lätt som automatiska läget men det är värt all tid. Vill man kunna fotografera bättre bilder krävs det lite mer energi som allt annat. I detta inlägget kommer jag förklara det viktigaste inställningar för att kunna fotografera manuellt. För några år sedan gjorde jag ett liknande inlägg som tyvärr nu är borttaget. Tänkte att jag börjar om från grunden då jag tänker dela med mig det viktigaste och bästa inom kamerateknik och fotograferingstips. Allt kommer vara samlad på samma plats för att lättare kunna hitta alla inlägg. VAD ÄR ISO? ISO är den viktigaste inställningen när du fotograferar en unik bild tycker jag som person. Man kan rädda bilden på ett helt okej sätt, men inte tillräckligt bra om man nu skulle vara riktigt rädd om bilden. Att fotografera med högt ISO-tal utomhus när det är dagtid ska inte behöva hända. Vid höga värden blir kamerans sensor känsligare för ljus vilket är bra om du vill fotografera skarpare bilder i dåliga ljusförhållande. Men det finns en nackdel med höga värden när det gäller ISO, bilderna blir pixligare, brusigare och grynigare vid höga värden. Väljer du att fotografera med lågt ISO-tal kommer bilden inte behöva bli pixligare, brusigare eller grynigare men då kommer bilden även att bli mycket mörkare. Men bild kavlitén växer. Skulle man behöva höja ISO-talet ska man absolut göra det, men man ska vara medveten om att bilderna kan bli brusigare. Rekomenderar att man använder lågt ISO-tal för bästa kvalité på bild. Alla kameror hanterar ISO olika bra eller dåliga, vissa kan använda ett högt ISO-tal utan att kunna se något brusigt medan andra inte alls kan ha speciellt högt ISO-tal. Man kan alltid testa sig fram för att se vilket ISO-tal sin kamera klarar.
Vänster: Lågt ISO, 200. Höger: Högt ISO 1600. (syns tydligt vid kakorna)
  • Högt ISO-tal = 1600 - Hög siffra
  • Lågt ISO-tal = 100 - Låg siffra
VAD ÄR BLÄNDARE?
Bländaren avgör hur mycket ljus som ska släppas in i kameran. Använder man en stor bländare släpps det in mer ljus och använder man en liten bländare släpps det in mindre ljus. Ganska enkelt. Bländaren anges som bokstaven F och sedan en siffa i kameran som till exempel F/3.5. Bländaren avgör också hur stort skärpedjup bilden får. Alltså hur stor del som hamnar i fokus. Använder ofta stor bländare vid fotografering för att få bakgrunden suddigare. Varför ska man använda en mindre bländare? För att fotografera lanskap tillexempel då man får med allt på bilden. Bländaren beror väldigt mycket på vilket objektiv du har, på vissa objektiv kan din största bländare vara F/3.5 medan andra objektiv kan ha största bländare som är F/1.4. Bilderna kan bli lika bra med en bländare på F/3.5 som F/1.4 men att få väldigt korta skärpedjup krävs det att man har en stor bländare. När man köper objektiv kan man alltid tänka på vad man vill ha för bländare, objektiv med större bländare är dyrare men skärpedjup är otroligt snyggt!
Vänster: Stor bländare F/1.8. Höger: Liten bländare F/18.
  • Stor bländare = F/2,8 - Låg siffra
  • Liten bländare = F/22 - Hög siffra
VAD ÄR SLUTARTIDEN? Den här inställningen är enklast av dom alla. Slutartiden reglerar hur länge ljuset ska släppas in. Lång slutartid släpper in mer ljus medan kort slutartid släpper in mindre ljus. Oftast fotograferar man i kort slutartid för att undvika orörelseskärpa, med lång slutartid kan man trolla fram en häftig bild. Slutartiden räknas i sekunder där 2" är två sekunder medan 1/1000 symboliserar en tusendels sekund. Slutartiden är den tid det tar från att du har klickar på avtryckaren tills bilden är helt klar. När man fotograferar handhållet bör man undvika att vara under 1/200 för att få skarpare bilder. Vill du fotografera med längre slutartid är det bra att ha kameran på något stabilt som ett stativ. Vill man fotografera en person på 2 sekunder och jag vill ha bilden skarp gäller det att människan står helt still och att kameran ligger på en plan yta för att inte få några skakningar. Man kan även använda en självutlösare för att vara säker på att man inte har lyckas skaka på kameran.
Vänster: Kort slutartid 1/800. Höger: Lång slutartid 4" (4 sekunder)
  • Lång slutartid = 1/1000 - hög siffra.
  • Kort slutartid = 2" - låg siffra
SAMMANFATTNING Dessa tre kamerainställningar har en viktig fuktion tillsammans, de styr ljuset. Att våga göra fel är bra för det är då du lär dig hur det ska vara. Testa dig fram genom att ändra på slutartiden, bländaren och ISO. Lär dig att veta vart du ändra de olika inställningarna. När jag fotograferar måste jag alltid ta test bilder för att få den inställningen jag verkligen vill ha på mina bilder och det kommer att vara så men det är så värt när man ser slutresultatet. Är man riktigt osäker på att börja fotografera manuellt kan man testa AV läget (A på Nikon) där man kan fokusera på att ändra bländaren och TV (S på Nikon) läget för att fokusera på slutartiden. Sist kan du fokusera på ISO för att få rätt inställningar till din bild. Fler teknik inlägg kommer och även fotograferingstips. Tryck gärna på gilla knappen!

kärlek beatrice

Follow me on : Nouw - Instagram

Gillar

Kommentarer

Erika,
Väldigt viktiga, trots att jag oftast inte har orken att ställa in allt hela tiden. Men ibland så 😊
icanpikan.blogg.se
Isabella,
bra inlägg!
behuy.blogg.se
Josefine,
Hade ingen aning om det alls.. Alltid roligt att lära sig något nytt 😃 Och fina bilder½½
lessonoflife.blogg.se
Amanda,
Så intressant att läsa!! 😊
amandalarsson.nu
Natalie,
Åh, så bra tips!
nouw.com/natalieesseen
Varsågod, kul att du gillade inlägget! Självklart får du göra det! 😊
beattriicee.blogg.se
Tarn,
Det är första gången jag läser din blogg och wow vilken fin blogg du har. Bra inlägg! 😊
nouw.com/tarn
Men tack så mycket, det värmer otroligt mycket! 😊
beattriicee.blogg.se
Erica,
Superbra inlägg! 😃
ericaskyllkvist.se
Kaffehörnan,
Vilket fint upplägg du visar de på, du är grym
None