Beatrice Jakobsson - Fotograf -

5 VIKTIGA SAKER OM MITT YRKE

 

UPPHOVSRÄTTEN 
Ett viktigt ämne som alla borde ha koll på oavsett vad det handlar om. Företag och privatpersoner kanske inte vet hur det funkar men bloggvärden är nog sämst på detta ämne. Att sno/låna andras bilder och ge cred till sig själv för att man hittade bilden, hallå vem är du? Tänk på den som faktiskt gjorde arbetet från grunden, den personen blev inte bara av med tid utan mycket annat också. Ingen vet arbetet bakom bilden. Så tänk på det nästa gång istället för att ni blir besvikna för att ni inte får cred för att ni letat i flera timmar. För några veckor sedan skrev jag ett väldigt viktigt inlägg, fick väldigt bra respons och är tacksam för det.  

  

Många tyckte det var ett bra inlägg men inte tillräckligt bra för att kanske tänka om några procent extra. Försöker inte ändra hela världen eller varje person som läst mitt tidigare inlägg, utan jag vill bara att ni ska förstå hela poänget eller inte skriva detta är viktigt och sedan göra tvärtemot. Snor ni bilder så länka till bilden, inte någon plattform. Det är ett litet och enkelt steg. Upphovsrätten är väldigt viktigt för många och läs mitt förra inlägg om du inte gjort det!

 
 
 
Ett sammarbete jag gjort med Idun och Dejan
  
KOSTNAD
Att vara fotograf kan inte vara så dyrt, fotografen ska bara ta några bilder och redigera, ingen bigdeal. Tänkte dela med mig av några saker som man inte tror kostar pengar när man beställer en porträtt fotografering eller en hel dag bröllopsfotografering. Väljer man kvalité eller kvantitet? 
 

Planering, moodboard och location är inte något man gör på några minuter så självklart kostar det. Slitage på kamera, ljusutrustning och andra tillbehör. Ersättning för att resa om fotografen måste. Betalt för timmarna det tar att fotografera. Alla timmar som man sitter och efterbehandlar bilderna, gör ett urval, skickar urval till kund och leverans. Assistent kostnad om man behöver det och sedan användning av bilderna. Ska man göra något större kanske det behövs modeller eller stylist/makeup som också ska ha betalt. Så ja, en fotograf tar högt betalt men det är mycket arbete. Så tänk på kvalité eller kvantitet och att det inte kostar 100 kronor för 50 bilder. 

 

TID 
Skulle nästan vilja säga att kostnad och tid hör ihop väldigt mycket. Att fotografera en person som behöver bilder till sina sociala medier tar inte tjugo minuter att fotografera och tjugo minuter till att redigera. BIG NO. Det krävs tid och vill man inte inse att det tar tid så kan man inte förvänta sig det bästa resultatet, kortast tid eller att en fotograf vill ställa upp. Varje steg en fotograf gör tar tid och en fotograf kan ha flera olika jobb rullande som tar tid.

 
 
 
Modell - Elin Sandelin
 

KUNSKAP 
Beroende på kunskap kan priset absolut vara en skillnad men inte varje gång. Alla är "fotografer" i dagsläget men jag kan inte hålla med att man är fotograf för att man äger en kamera. Vissa fotografer har inte bara kunskap på hur man ska fotografera eller hur man använder kameran. Kunskap kan vara så mycket mer som man kanske inte får ta del av när det gäller mindre fotograferingar. Varje fotograf har i sin ryggsäck med kunskap som kan ha med tid och kostnad att göra. 

  

SAMARBETE 
Om du gör ett samarbete med en fotograf borde man tänka på att det kostar och att det tar tid. Tro inte att fotografen gör ditt jobb först, kommer det något viktigare eller något som inte är gratis kommer ditt läggas åt sidan. Ingen idé att stressa fotografen eller gnälla för tänk vad det kostar utan ett samarbete. När bilderna levereras är dom inte dina, du äger inte bilderna och oftast brukar detta stå i ett avtal som fotografen skapar (vid större jobb) 

  

Burkar ofta göra samarbete med både vänner men också bloggare, men det finns några saker som är viktiga som många människor alltid "missar". Om du har fått gratis bilder att använda på dina sociala medier utan att betala fotografen ett öre för jobbet, så är det minsta man kan göra att tagga fotografen. Leta upp fotografens sociala plattformar och tagga fotografen i bild och text, det är det minsta man kan göra. Det räcker inte att man taggar första bilden och skiter i det nästa gång man använder bilden. Men oftast "missar" man att tagga i bild eller i text. Och det är inte okej, personen har ett enkelt jobb att göra när man får gratis bilder. 

 


Kommentarer

Så himla intressant att läsa och jag minns inlägget som du skrev för några veckor sedan! :-D Kramis

Svar: Tack!! :) Vad bra att du gillade det!
Beatrice Jakobsson - FOTOBLOGG

Intressant inlägg! 😍

Svar: Tack! :)
Beatrice Jakobsson - FOTOBLOGG

Riktigt bra inlägg! Tror en hel del människor tror att en fotograf softar omkring och tar kort och att det sedan är klart med det. Allt för- och efterarbete som inte syns utåt räknas inte. Typ - det som inte syns finns inte. Respekten för andra bilder är också under all kritik. Läste i en blomgrupp på FB att en bild som en tjej hade delat på sociala medier hade stulits av Interflora i deras reklamkampanj för de hade inga egna fotografier av just den växten när de skulle publicera försäljning av den hos dem. Tjejen fick rätt mot Interflora, men om hon inte hade sett just den annonsen så hade hon inte fått ett öre för att de hade stulit hennes bild. Kram <3

Svar: Tack!! <3 Förmodligen har folk den bilden av fotografer. Förstår att det inte räknas om man ser det, men alla borde ändå förstå att det tar tid att redigera bilder. Många spendera flera timmar på att hitta rätt filter, hahaha. Oj, nej. Shit vad fullt gjort, tur att hon märket det. Eller om någon annan märker det, sånt uppskattar man verkligen som fotograf om man själv missar något! Kram <3
Beatrice Jakobsson - FOTOBLOGG

Väldigt bra punkter, och jag tror helt som du att folk i allmänhet har rätt dålig kunskap om ämnet :)

Väldigt bra punkter och inlägg, och jag tror som du att folk i allmänhet har dålig kunskap kring det :)

Svar: Tack!! :) Jag tror också det!
Beatrice Jakobsson - FOTOBLOGG

Åh så kul att läsa!!

Svar: Vad kul att du gillar det!! :)
Beatrice Jakobsson - FOTOBLOGG

Väldigt intressant och bra info!!

Svar: Tack så mycket! :)
Beatrice Jakobsson - FOTOBLOGG

Samarbete delen har jag lust att översätta och skicka till vissa modeller jag har jobbat med här i Skottland! Herregud säger jag bara, finns ingen respekt ibland, särskilt inte det här med tid, har fått förklara om och om igen till samma personer att jag inte kan prioritera deras gratisbilder och att det därför tar tid men de förstår verkligen inte det. Tycker sig ha rätt till bilderna när det passar dem. Det här med pengar är också frustrerande. Har fått ett par förfrågningar att fota på bröllop där de knappt velat lägga ut mer än någon tusenlapp, eh nej tack. Folk förstår verkligen inte hur mycket arbete det är bakom en bild.

Svar: Samarbete delen är något jag kan tycka ska vara en självklarhet men tydligen inte. Förstår inte hur man ska kunna förklara det för människor för ibland fattar dom inte oavsett om man sagt något om att tagga. Nej men det är verkligen som du säger. Ingen förstår kostnaden eller tid bakom varje bild. Och det är självklart att man tar gratisbilderna sist, önskar verkligen att människor ska förstå detta. Vårat yrke är lika mycket värt som alla andras! <3
Beatrice Jakobsson - FOTOBLOGG

Du är så himla klok Beatrice! Förstår varför du och Johanna är så bra vänner :) Jag arbetar som fotograf vid sidan av mina sociala medier och det jag märker är att folk blir chockade när jag tar 3000 kr som startpris. Men folk verkar inte förstå att hälften försvinner i moms och andra avgifter. Sen som du tar upp så är det all tid man lägger ner på att gå igenom alla bilderna och redigera dom i efterhand. Tycker det är jätte bra och kul när du skriver såna här inlägg :)

Svar: Tack finis, det värmer verkligen! Aww, vad du är underbar! :) Nej men det är inte alls mycket för som du säger mycket försvinner i moms, skatt och andra avgifter. Vill verkligen att flera ska förstå att vara fotograf är minst lika viktigt som deras jobb. Alla borde veta sanningen om oss fotografer och där har dom sanningen varför vi behöver ta betalt. Jag gillar verkligen att du uppskattar inlägget, tack!! <3
Beatrice Jakobsson - FOTOBLOGG

Så bra inlägg! Lärde mig en del nytt, men att länka brukar jag alltid försöka tänka på! :)

Svar: Tack och vad kul att du lärde dig en del nytt. Det är dunder bra! :)
Beatrice Jakobsson - FOTOBLOGG

Väldigt nyttigt inlägg!

Svar: Visst är det?!
Beatrice Jakobsson - FOTOBLOGG

Tack än en gång för att du belyser detta! :)

Svar: Vad bra att du gillar det! :)
Beatrice Jakobsson - FOTOBLOGG

Glömde fråga, har du mallar för avtal? Eller skriver du egna? Jag tycker sånt är supersvårt...

Svar: Skriver mina egna avtal och mallar eftersom jag inte tycker det finns några kloka ute på internet. Det är verkligen så svårt och tar tid..
Beatrice Jakobsson - FOTOBLOGG

Ah alltså dethär med att inte bli taggad! Så sjukt jobbigt när folk bara *hoppar* det, som att en arbete inte ens är värt så mycket. Bra lista på (verkligen) viktiga saker!

Svar: Allstååå, jag avskyr när människor inte kan tagga. Fattar inte hur man kan "hoppa" eller "glömma" det. Tack så mycket!! :)
Beatrice Jakobsson - FOTOBLOGG

Oj så brun och fin hon var! Älskar bilden!<3

Svar: Visst är hon och tack!! <3
Beatrice Jakobsson - FOTOBLOGG

Så bra inlägg och håller med dig om så mycket!! Speciellt om kostnaden, omggg hur många gånger jag har fått höra "Så dyrt?!" när jag förklarat om priser osv, jag bara haha ja sök på google och kolla priserna på "kändisfotograferna" där får ni se på heeeelt annat än mina "billiga" priser haha :'D

Svar: TACK!! <3 Hahah, men det är verkligen det man får höra ofta "men gud vad dyrt!" men det är någon som gör jobbet och då ska man få betalt för jobbet och inte bara bilden. Förhoppningsvis kommer personer se värdet i bilder snart! ;)
Beatrice Jakobsson - FOTOBLOGG

intressant inlägg!

Svar: Tack!
Beatrice Jakobsson - FOTOBLOGG

Du vet att jag håller med dig så mycket på varenda punkt eftersom vi pratat om det så många gånger, fattar inte att fler inte fattar?!!! Så bra inlägg och viktigt om sagt och man ska absolut tagga fotografen om man fått gratis bilder, som jag fick härom veckan. <3

Svar: I know, det känns så skönt att du håller med om varenda punkt och detta gäller alla jobb. Alla borde inse värdet och inte bara skita i andras tid. Men precis, det är så skönt att du taggar och förstår allt. MISS YOU! <3
Beatrice Jakobsson - FOTOBLOGG

Bra inlägg :)

Svar: Tack! :)
Beatrice Jakobsson - FOTOBLOGG

Viktigt punkter att belysa inom yrket fotograf, krävs så mycket mer än att trycka på en knapp som vissa verkar tro!

Svar: Absolut, det håller jag verkligen med om. Det krävs mycket mer!
Beatrice Jakobsson - FOTOBLOGG

Gillar verkligen din bild för Idun! Sjukt snygg!

Svar: TACK!! <3
Beatrice Jakobsson - FOTOBLOGG

Så himla bra inlägg! Viktiga punkter! Kram

Svar: Visst är det! Så viktigt!
Beatrice Jakobsson - FOTOBLOGG

Men ja!! Det här är verkligen så viktigt att lyfta!! Din får verkligen alldeles för lite respekt!! kram <3

Svar: Men verkligen!! Det är verkligen såååå viktigt att lyfta!! <3
Beatrice Jakobsson - FOTOBLOGG

Bra inlägg!! Folk tror verkligen att det bara är en grej som man slänger ihop på någon minut - och då jobbar jag inte ens med det! Har också vänner som fotat bröllop till vänner mot betalning och vännen tyckte att 1000kr var rimligt från att fota i 10 timmar och fixa med bilder????

Svar: Tack!!! <3 Alltås, det är verkligen inte rimligt att jobba så länge för det är mycket mindre än vad man får betalt på ett "vanligt" jobb. Så glad att du gillade inlägget! <3
Beatrice Jakobsson - FOTOBLOGG

Vilket intressant inlägg :)

Svar: Tack! :)
Beatrice Jakobsson - FOTOBLOGG

Jättebr ainlägg och viktigt. Tänk att folk kan så lite egentligen. Bloggvärlden borde veta bättre idag 2019, framförallt kring upphovsrätten. Jag mår illa när jag ser folk länka till källa och den är googel och man bara hmmm, nääää så fel länkat. Fotografen skall ha all creed!

Svar: TACK!! <3 Tycker också bloggvärlden borde veta bättre om upphovsrätten eftersom jag är inte den första som skriver om det heller. Håller verkligen med dig, länkade googel förut men shit vad jag hatar att jag gjorde det. Därför vill jag trycka på detta att det är viktigt att alla få lära sig verkligheten nu när jag sitter på rätt information! :) Trots att man läser inläggen om upphovsrätten och tycker det är ett bra inlägg men fortfarande gör fel, det får mig att må illa. Fy! Kram finis! <3
Beatrice Jakobsson - FOTOBLOGG

Kul inlägg! När det kommer till första punkten så brukar jag oftast använda mig av Pixabay eller andra sajter som erbjuder gratis bilder. Men det är sant, tar man andra bilder så länkar man oftast till att man tagit dem från exempelvis Pinterest osv istället för till själva personen som laddat upp bilden.

Svar: Men då funkar det om du använder dig av Pixabay. Men just när man använder bilder från Pinterest står det i avtalen att man borde tagga upphovspersonen och inte Pinterest. Så man borde lägga ner mer tid när man "lånar" andras bilder.
Beatrice Jakobsson - FOTOBLOGG

Vilket bra inlägg med tänkvärda tips!
Har du jobbat som fotograf länge?
Krma

Svar: Tack så mycket!! :) Inte när det gäller mitt företag, men har fotograferat sedan 2008.
Beatrice Jakobsson - FOTOBLOGG

Kan verkligen tänka mig att fotandet är en väldigt lång och tidskrävande del, mer än man tror! Tycker du är otroligt duktig :D

Svar: Tack så mycket fina Emma!! <3
Beatrice Jakobsson - FOTOBLOGG

Vilka fina underkläder! Vet du vart dom är ifrån? :-)

Svar: Visst är dom! :) Har för mig att mi vän köpte dom på NA-KD
Beatrice Jakobsson - FOTOBLOGGFollow my on BloglovinTrackback