Beatrice Jakobsson - Fotograf - Beatrice Jakobsson - Fotograf - Beatrice Jakobsson - Fotograf -

Hur gick det med min bucketlist 2018?

Wow, nu ska vi disuktera min bucketlist som jag gjorde i början av året. Hur mycket jag har lyckas med och vad jag inte gjorde? Tro mig men detta var inte mitt bästa år för att ha en bucketlist eftersom jag har en öppen som ni kan se men sedan en lite mer privatlista. Alldeles för mycket att hålla reda på.
 
- Genomföra mina fotograferingsprojekt
Trodde inte direkt att jag skulle hinna med att påbörja något ptojekt jag har planerat men jag har lyckas bocka av tre av mina fotograferingsprojekt. Har fortfarande många projekt kvar, målet var att hinna med minst ett vilket jag har gjort. Tyvärr kan jag inte dela med mig av något då bilderna ännu håller på att redigeras.
 
- Besöka flera ställen längre ner i Sverige, men först Göteborg
Detta är något som är busenkelt att göra men trots det har jag inte lyckas?! Var extremt nära på att uppfylla att åka till Göteborg över nyår men jag insåg att jag inte skulle hinna vara på ön mer än en vecka för att sedan vara i Göteborg tre dagar och sedan vara i Stockholm en vecka. Varför vara i Stockholm en vecka när jag kan vara hemma på ön och min ekonomi under december är inte speciellt stark nog. CSN är inte bra i december. Är galet besviken på mig själv för detta.
 
 
 
 
- Invenstera saker jag önskat mig i flera år
Ohhhjaaa! Något jag har lyckas extremt bra med är att köpa saker jag önskat mig i flera år, men hade även tur att få vissa av dessa saker på min födelsedag och resten har jag fått köpt själv. Amband med berlocker, mässing bestick, röd jeansjacka, svart/vita randiga byxor, plattång, Wacom ritplatta, Macbook, mm.
 
- Fotografera flera självporträtt än 2017
Ett mål var att fotografera flera självporträtt än förra året och jag lyckades trots att det inte är stor skillnad. Alla bilder har inte blivit uppladdade men jag klara det!
 
 
 
 
- Åka på spa en eller flera gånger med någon eller själv
Detta något jag forfarande borde och vill göra men tyvärr inte lyckades med att besöka ett spa.
 
- Roadtrip till Norge med några vänner
Vet inte hur många gånger jag ska behöva ha detta på min lista innan det går i uppfyllelse. Planerade lite med några kompisar som gärna ville följa med på en roadtrip men efter en fullspäckad sommar blev det inte av. Men jag var nära och tänker inte ge upp förrän jag har gjort detta eftersom det är min största dröm!
 
- Uppdatera bloggen oftare
Njaaaa, vissa veckor är bättre än andra typ som i december. Ett inlägg kan lätt ta flera timmar eller dagar och jag har inte prioriterat bloggen under stressiga veckor. Under december har jag verkligen haft mer tid att färdigställa inlägg vilket känns underbart då jag kommit igång med bloggandet igen.
 
 
 
 
- Använda min kamera oftare oavsett ursäkt
Well, detta är väl kanske något som har funkat helt okej. När jag varit ledig så har jag tagit med mig kameran men när jag vet att det är en lång dag i skolan där vi bara ska sitta och plugga eller ha en föreläsare så har jag faktiskt skippat att bära med kameran vilket betyder mindre andvändning av kameran. Vet att detta är en ursäkt men att fotografera något som jag ändå aldrig kommer använda känns inte som mitt mål just nu.
 
- Skaffa ett företag och färdigställa min hemsida
Företag skulle fixas och en hemsida skulle färdigställas samt publicerats, innan sommaren skaffade jag mitt företag som enskildfirma och har numera F-skatt. Företaget är inte stort men pengar har det kommit in och det var målet. Angeånde hemsidan kan jag säga att den är 89% färdig, designen är nästan helt satt, bilderna jag har är uppladdade men jag vill publicera hemsidan under nästa år och därför kan jag inte säga att jag klarade det med 100%
 
- Avklara resten av alla punkter
När det gäller mina egna punkter som är lite mer personliga och oviktiga kan jag säga att jag har klarat 70% av 100% så jag är ganska nöjd och tacksam för det!
 
OM DETTA ÄR MITT SISTA INLÄGG FÖR I ÅR SÅ VILL JAG ÖNSKA ETT GOTT NYTT ÅR TILL ALLA FINA BESÖKARE!
INSTAGRAM @BEATTRIICEE
 

HÄNDELSER UNDER 2018 SOM JAG INTE HADE PLANERAT

Se Harry Styles live. Väldigt spontan kväll direkt efter en intersiv resa till Barcelona frågade Linnéa mig om jag ville följa med. Hon hade en extra biljett men inget sällskap och jag tackade ja och följade med henne. En väldigt underbar kväll med musik och sällskap. Är världens största fan av honom men han var GRYM.
 
Att jag fick förfrågan om att åka till Italien för att fotografera ett bröllop. När förfrågan kom blev jag väldigt glad och samtidigt chockad. Under maj månad var jag i Italien och fotograferade Helen's och Oscar's vackra bröllop på ett berg i Italien. Det var verkligen ett underbart bröllop och upplevelsen var magiskt!
 
 
 
 
Få ett bra erbjudande på mitt sommarjobb som jag verkligen trivs med. Under två säsonger har jag bara varit kabinvärd ombord på båten men detta år fick jag chansen att vara 1:e kabinvärd och det kändes så bra då jag har koll på läget sedan tidigare säsonger ombord. Och skillnaden är egentligen bara att man tar lite mer ansvar och ser till att allt funkar under timmarna som man jobbar. Finns för och nackdelar med erbjudandet men jag är stolt att jag tackade ja!
 
Bli överraskad med en stor resa till Rhodos av min bästa Humlan. Min 25 årspresent blev en resa till Rhodos och jag är verkligen så tacksam för hela den resan. Vi njöt verkligen av värmen, drinkar, mat och hela upplevelsen. En perfekt resa med några fotograferingar också såklart. Tacksam för hela resan.
 
 
 
 
Köpa en julkalender ifrån Stylemood som jag skulle älska. Visste inte i början av året att Johanna skulle lansera en julkalender som jag också valde att beställa trots att man inte är rik när man pluggar. Innehållet i julkalendern var perfekt och ni kan alltid kolla vad som fanns bakom alla luckor, här och här.
 
 

JULKALENDERN FRÅN STYLEMOOD

 
 
 
 
 
Innehållet i julklendern har verkligen varit underbart och har nästan inte använt något eftersom jag ville vänta in alla luckor. Kvällen innan jag åkte från Stockholm öppnade jag tre paket samtiigt, vilket betyder att jag fuskade med julkalendern. Istället för att bära med mig sakerna fram och tillbaka eller att vänta tills januari för att få öppna sista luckorna så öppnade jag tre luckor. Tyckter det är okej att fuska lite med julkalendern och jag hade en bra anledning. 
 
Förhoppningsvis kommer Johanna fortsätta med julkalendern nästa år där det finns nya fantastiska produkter. Tycker verkligen ni lägga hennes hemsida på minnet eller gå in och köpa något fint nu under rean. Så nöjd med julkalendern, wow. Och vill ni se vad som fanns i dom första luckorna? Se mitt första inlägg!
 
Hennes hemsida hittar ni på länken här!

SAFTIGA SAFFRANSBULLAR MED VANILJ!

 
 
 
 
 
 
Lussebullar, Lussekatter, Saffransbullar, Saffransbröd eller Saffransknut. Som barn bakade jag alltid men som vuxen har jag faktiskt aldrig bakat saffransbullar eftersom pappa är kung på att baka och jag är expert på att äta dessa goda varelser. Pappa är utomlands just nu så fick vi syskon baka helt själva och jag är extremt stolt för det är dom saftigaste bullarna jag har tryckt i mig. Att vi syskon lyckades göra godare bullar än pappa måste vara ett mirakel, har aldrig hänt.
 
Att baka pepparkakor, knäck, pepparkakshus eller något annat är inte det viktigaste. Det viktigaste är saffransbullar och vi är redo att äta mängder av saffransbullar under morgondagen eller jag är redo. Om ni inte visste det befinner jag mig på ön och ska fira julen här med min älskade familj.
 
ÖNSKAR ER ALLA EN RIKTIGT GOD JUL!
 
 

BILDER IFRÅN RHODOS RESAN


 
 
 
 
 
 
 
 
Bara för att snön inte har kommit tycker jag det är okej att bjuda på sommarbilder ifrån augusti när jag var i Rhodos med Humlan. Eller vänta, oavsett om det hade vart snö utomhus så hade jag delat dessa bilder för att jag har väntat extremt länge på att få publicera bilderna (!!)
 
Om ni missat att jag var i Rhodos i slutet av augusti går det att läsa hela inlägget om resan. Under tiden vi spenderade flera underbara dagar med drinkar, träning och värme så hade vi även tid under kvällen/morgonen att fotografera när det inte var lika aktuellt att steka i solen. Här är fem bilder på Humlan, detta är bara en liten procent av bilder ifrån hela resan. Väldigt härliga bilder från Rhodos på bästa Elin Sandelin!
 
 

JULKALENDERN FRÅN STYLEMOOD

 
 
 
Tack till alla som läste hela förra inlägget oavsett om jag inte lyckas ändra hela värden hoppas jag någon faktiskt lyssnar och gör skillnad för upphovsmanen men också för din egen skull att inte åka dit pga en bild man snor/lånar. Varför bryta mot upphovslagen bara för att alla andra gör det? Har ni inte läst inlägget, så gör det är ni snälla. Ett viktigt ämne som handlar om upphovsrätten/copyright, inlägget kan du läsa via den här länken.
 
I slutet av november publicerade jag ett inlägg angående min julkalender jag köpt från Stylemood. Många verkade vara nyfiken på min julkalendern och jag tänkte dela med mig av vad som fanns i dem första luckorna, visst är det fina produkter? Julkalendern är det som faktiskt får mig att känna en liten julkänsla. Ljuset är nu tänt och måste det hinna i kapp tills morgondagen eftersom det är en ny dag. Är verkligen så stolt över min fina vän Johanna som har ett fantastiskt företag men också bästa julkalendern. Vissa produkter kan ni hitta på hennes webshop och jag rekomenderar verkligen produkterna med handen på hjärtat!
 
Pass på att beställ julklappar på hennes webshop, hon packar varor varje dag fram till jul.
 

VI BEHÖVER PRATA...

Många veckor har paserat sedan vi hade en kurs om upphovsrättslagen och nu tänker jag dela med mig av vad som gäller eftersom jag tycker det är oerhört viktigt för mig själv men också för er att förstå. Själv har jag inte varit en perfekt person när det gäller vissa av reglerna som står i lagboken, men jag utforskade ämnet för två år sedan och när vi gick igenom allt på utbildningen kändes det som att jag behöver dela med mig då detta är viktigt, SÅ SNÄLLA LÄS ALLT!
 
Copyright är det engelska ordet för upphovsrätt. Personen som har skapat ett verk kallas upphovsmanen
och har upphovsrätt under hela sin livstid och 70 år efter personens dödsår. 
 
 
 
 
UPPHOVSRÄTTEN, SOCIALA MEDIER & LAGBROTT
  
VAD INNEBÄR UPPHOVSRÄTTSLAGEN?
Upphovsrätten är ett skydd för alla som har skapat något, det skulle kunna vara musik, film, texter, fotografier, illustrationer och mycket annat. Upphovsrätten kommer automatiskt när något har skapas, det är inget man kan söka efter och det måste vara skapat ifrån en människa. När jag publicerar bilder på Facebook och Instagram har dom rätt att använda min bild eftersom dom "köper" min upphovsrätt när jag godkänner deras villkor i samband med melemskap. Facebook och Instagram kan sälja min bild vidare men det betyder inte att någon annan person har fittfram till att använda mina bilder. Tänk vad ni laddar upp där och hur stor bilden är och ta inte andras bilder utan att fråga om lov (!!!!)
 
ÄR DET OKEJ ATT LÅNA BILDER MAN INTE TAGIT SJÄLV?
Visste ni att det står i lagboken att den som använder dina fotografier är skyldig att namnge dig, samt att personen måste varit i kontakt med fotografen och fråga om lov att låna fotografier, personen som frågar ska ange i vilket sammanhang och vart verket kommer publicerats. Och om inte något av detta är gjort är det ett lagbrott. Själv har jag varit den personen som lånat bilder och skrivit "lånat av google" eller "lånat av pinterest" men det säger inte vem fotografen är, vilket är fel. Vem är Pinterest och vart finns hen? Upphovsmanen har rätt att namnges vid sitt verk, det hjälper inte att länka till sidan där verket finns, alltså googel eller pinterest. Kom ihåg att en bild är ett verk. Personen som har fått godkänande att låna ett fotografi får inte bearbetar eller manipulerar fotografens bilder. 
 
En webbplats eller blogg kan upplevas som privatplats och där är det väl okej att dela med sig av bildern man själv inte äger? Nej det inte tillåtet att använda upphovsrättskyddade verk på en webbplats utan tillstånd av upphovsmanen. Så nej det är INTE okej att använda bilder från googel eller pinterest utan att fråga fotografen, men folk gör det ändå. Tycker det är väldigt fult att folk gör det, alla använder bilder från Pinterest men det betyder inte att det är okej. Förhoppningsvis kanske situationen ändras, det är bara en tidsfrågan innan det sker. Tro mig, Pinterest har varit tydliga med att det är upphovsmanen man ska kontakta om man vill använda bilder. Gör undersökning istället för att göra som alla andra gör för din egen säkerhet och respekt till upphovsmannen.
 
Så oavasett om du skriver "bilder hittat från Pinterest" så hjälper det ingen. Du gör ett lagbrott och det är inte Pinterest som har skapat alla bilder. Det sitter faktiskt en person bakom varje bild som lagt ner tid på att göra den och inte Pinterest. Och om ni inte ens tänker lyssna på upphovsrätten så länka iaf till bilden och inte till ditt album där bilden finns. För andra kanske vill vara snäll och göra det som man ska göra. & snor ni bilder någon annanstans utan att fråga, LÄNKA IAF FOTOGRAFEN. Mindre chans att kanske få en faktura hem. Inte meningen att göra någon sårad men detta är en lag jag vill att ni alla ska veta vad som kan ske!
 
Men det kan vara svårt att hitta upphovsmannen på Pinterest? Vet ni varför? Jo för att folk inte kan namnge källan där bilden kommer ifrån utan har sparat ner bilder och sen laddat upp dom utan tillstånd. Men bara för att andra gör fel säger ingen att det är okej att ni gör fel? Va en förebild återigen!
 
ETT LAGBROTT ÄR VÄL INTE SÅ FARLIGT?
Som jag berättade lite högre upp i inlägget har jag inte varit den perfeka personen när det gäller upphovsrätten. Förut använde jag bara bilder ifrån googel eller pinterest men två år tillbaka har jag inte publicerat några bilder utan att fråga om lov, varför? Jo för att det är ett lagbrott. Ni kanske tänker att det är inte någon som sitter och anmäler detta. Tro mig, alla fotografer har inte tid att granska hela internet för att det är lätt att en bild spridas utan tillstånd men tänk att den dagen kan komma när någon faktiskt orkar, har tid eller vill anmäla dig. Oavsett om det inte hänt något är det ett brott och man vet aldrig när något händer. Så tänk dig för. Egentligen kan en fotograf skicka en faktura och ta betalt för användningen redan med en gång och självklart kan fotografen begära ett skadestånd.
 
 
 
 
UNDANTAG FÖR UPPHOVSRÄTTEN
  
TIDNINGAR HAR RÄTT ATT ANVÄNDA BILDER UTAN ATT FRÅGA
Det finns ett undantag när det gäller att låna bilder utan att fråga om lov. Tidningar och tidskrifter får fri användning av ett verk i samband med nyhetsrapportering. Detta är för att underlätta för pressen och att sprida information om aktuella händelser. Upphovsmanen har dock rätt att få sitt namn angivet.
 
VISSA UTBILDNINGAR HAR ETT SPECIELLT AVTAL
Många utbilningar och arbetsplatser har ett speciellt avtal som inte vem som helst kan skaffa. Avtalet innebär att elever, lärare och personal kan använda bilder utan att fråga om det är okej för fotografen. När det gäller avtalet så innebär det att göra presentationer, utskrifter och kopior som kan visas för elever eller kollegor. Men vid presentationer burkar våra lärare ta bort bilder om den ska gå vidare ditgitalt till oss, pga upphovsrätten. Vilket är så extremt bra!
 
VAD ÄR ETT PRIVATBRUK?
Du får använda bilder utan att prata med personen i eget bruk. Vad som innebär när det gäller eget bruk är att ha dom för sig själv och inte ladda upp dom någonstans. Sparar du ner en bild är det tillåtet men när bilderna används i samband med en större grupp är det inte eget bruk. Alltså, du kan göra en moodboard eller kollage men när du visar den till andra så är det inget eget bruk.
 
 
 
 
GDPR LAGEN OCH VIKTIG INFORMATION
 
DEN NYA LAGEN SOM MAN KAN BEHÖVA LÄSA PÅ
GDPR är något nytt som kom under detta år. Om ni inte har hört talas om detta så är ni inte registrerade hos ett företag, för alla företag skickade ut ett meddelandet när laget gick igång. GDPR är en lag som handlar om att du inte får spara personliga uppgifter utan tillstånd. Både upphovsrätten och GDPR kommer vara en mycket viktigare del när det gäller dig som företag eller gör reklam för dig själv. Men ni privata personer är inte helt oviktiga eftersom vissa lager gäller er också.
 
ETT SISTA ORD INNAN DU LÅNAR UTAN ATT FRÅGA OM LOV
Snälla, tänk att fråga om tillstånd när ni använder andras bilder. Tänk på att det är lagbrott. Upphovsrätten och GDPR är en värd full med information som är viktig. Är ni mer nyfiken tycker jag verkligen ni ska läsa på om detta. Och återigen, sno inte andras verk utan tillstånd. Det är inte snällt och är ett lagbrott. Men detta handlar inte bara om bilder utan av en mängd andra saker. Förutom musik och bilder handlar detta om texter, film, möbler och annat. Så läs upphovsrätten eller sluta att låna andras verk utan tillstånd. Tänk att nästa gång kanske det är era bilder som blir tagna, det kan inte vara så kul. Va en bra förbild och tänk en gång extra innan ni laddar upp eller använder något som ni inte har skapat. Detta är bara 12% av hela upphovsrätten!
 
INGEN SKA BEHÖVA FÖRTYDLA COPYRIGHT NÄR NÅGOT ÄR SKAPAT, DET ÄR REDAN COPYRIGHT!
DU FÅR INTE LÅNA NÅGONS VERK/BILD UTAN TILLSTÅND!
 
 
 
RSS 2.0