Beatrice Jakobsson - Fotograf - Beatrice Jakobsson - Fotograf - Beatrice Jakobsson - Fotograf -

JANUARI - TVÅTUSENSJUTTON

Tänkte göra en överblick i slutet av varje månad under 2017. Kommer använda bilder och händelser som inte finns på bloggen. Men kommer även nämna saker som har hänt under månaden som finns skrivet i bloggen. En sammanfattning under mina månader helt enkelt. LETS GO!
 
 
 
 
 
- Fotopromenad med bästa Amanda Jona i kyliga Stockholm. 
- Spenderat pengar på två riktigt snygga bomberjackor som är röd/svart och svart/rosa.
 
- Börjat fundera extremt mycket vad jag ska göra under hösten.
- Testat en ny favorit restaurang samtidigt som jag firade mamma och min lillebror. 
 
 
 
 
 
 
- Hunnit att publicera två inlägg om kamerateknik som har varit i utkast alldeles för länge. 
- Besökt Stockholm två gånger under den här månaden och spenderat mycket tid med Niclas.
 
 - Träffat Lisa Höök för första gången samt planerat min praktik hos henne. 
- Hängt i studion i flera timmar med både min syster och klassen.
 
 

PLANERING INFÖR MIN PRAKTIK!

 
 
 
 
BILDERNA ÄR INTE MINA - FOTOGRAF LISA HÖÖK
 
Kom till Stockholm under gårdagen och det här besöket kommer vara ganska kort. Men det är tillräckligt långt med tanke på vad jag har planerat att göra i Stockholm under helgen. Startade dagen med en utmärkt frukost tillsammans med Lisa på Cream som är ett väldigt mysigt ställe på Östermalm.
 
Lisa blev en inspiration källa när jag hittade in på hennes blogg för några år sedan och nu när jag ska ha praktik under Februari var det perfekt att kunna fråga om jag fick hänga med henne. Blev väldigt glad när hon svarade på mitt mail och är ännu mer taggad efter dagens planeringsmöte inför min praktik. Kommer bli en praktik med mycket energi, fotografering, lärorik och ett väldigt trevligt sällskap. NI MÅSTE KIKA IN PÅ HENNES BLOGG ---> HÄR ÄR LÄNKEN!
 
 

INFORMATION OM UV-FILTER

Tänkte fortsätta berätta om kamerateknik men mer inriktat på utrustning till kameran. Finns både dyra och billiga tillbehör till kameran och jag tänkte berätta om en utrustning som är billig och det är UV-filter. Finns mängder av olika filter, både med effekt eller bara som skydd.
 
När ska man använda UV-Filter? Varför ska man använda UV-filter?
UV-filtret ska sitta på objektivet hela tiden så länge du inte använder något annat speciellt filter. Fungerar precis som skyddsfilter. Uv-filtret skyddar mot damm, smuts, fläckar och repor istället för hela objektivet. Vill man betala ett dyrt objektiv istället för ett billigt UV-filter är upp till dig. Jag rekomenderar ett billigt UV-filter. Filtret kan enkelt skruvas av från objektivet, vilket blir mycket lättare att rengöra. (Filtret skyddar dock bara yttersta glaset på objektivet)
 

Finns det någon nackdel med UV-filter?
Fotograferar du med vidvinkelobjektiv kan UV-filtret komma med på bild. Men det finns en lösning, du kan köpa ett UV-filter i modellen slim. UV-filter kan även skapa reflektioner, men det finns en lösning där också. Finns UV-filter som ligger i en högre prisklass som minimerar reflektioner. UV-filtret ska göra att skärpan minskar lite beroende på vilket filter man köper. Så det finns nackdelar med UV-filtret men alltid lösningar på nackdelarna.

 

STJÄRNFILTRET - Det första UV-filtret jag testade är starfiltret som har brytpunkter som bryter ljuset, i mitt filter som är ett 6x så bryts ljuset sex gånger och skapar stjärnorna i ljus. Det är en riktigt snygg effekt och UV-filtret är inte speciellt dyrt heller. Kamda har även stjärnfilter som bryts fyra och åtta gånger. Rekomenderar filtrer om du gillar effekten, se skillnaden nedanför. Två bilder, en utan och en med UV-filtret.

 

 
 
 
Utan Stjärnfiltret 6x - Med Stjärnfiltret 6x
 
Är det någon skilland på dyra och billiga UV-filter?
Ja, det är skilland på dyra och billiga UV-filter. Men för alla är det kanske inte lika viktigt, fick testa två olika UV-filter som har två olika priser. Den bilden till vänster är det dyra UV-filtret och man ser en tydlig reflektion i den bilden men också väldigt mindre jämfört med bilden till höger.
 
Bilden till höger visar en större reflektion och den känns inte lika skarp. Det beror helt på vad man skulle vilja ha för bild, vill man ha mindre reflektioner eller mer? Jag tycker själv att den dyra UV-filtret är bättre då jag bara gillar lite reflektioner och inte för mycket av reflektionerna som blir. Bilden till höger har en större reflektion som blir som en röd fläck och det kanske kan vara snyggt men jag skippar den i mina bilder faktiskt.
 
 
 
 
 
 
 
 
Halvtonat blåfilter  -  är ett effektfilter som kan användas för att få en mer kallare bild. Bäst när man fotograferar en blå himmel, men man kan även ha en del av sin bild i en kallare ton vid andra former av fotograferingar. Halva filtret är blått medan andra halvan är genomskinlig. Perfekt vid landskapsfotografering när man vill ha himmelen blå och att marken inte ska påverkas av den blåatonen är detta filtret perfekt. Bara övre delen av bilden som påverkas.
 
När man inte lyckas få den perfekta exponeringen. Antingen blir himmelen för blå eller marken för mörk är filtret perfekt.

 

 
 
 
Utan Haida Halvtonat Blåfilter - Med Haida Halvtonat Blåfilter
 
 
Kamda är en e-butik som erbjuder fototillbehör till låga priser och kvalité. Finns otroligt mycket att fynda på Kamda och det är verkligen värt priset. Man kan hitta allt ifrån UV-filter, kameraväskor, stativ, studiobelysning och deras reflexskärmar som är guld värda. Ett bra utbud för alla som fotograferar.
 
 
 
 
 
 

För att veta vilken storlek på UV-filtret du ska köpa till ditt objektiv, vänd på kameran och kolla rakt på objektivet. Där står några siffrar innan "mm" Den siffran som står där tex "58mm" är den siffran du ska ha när man beställer ett UV-filter. KIKA IN PÅ KAMDA.SE

 

Här kan du hitta flera inlägg om kamerateknik.

GILLA GÄRNA INLÄGGET OM DU TYCKTE OM DET! ♥

 

Kvällens middag på restaurangen Pinchos

 
 
 
 
 Canon EOS 5D Mark II + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Kvällen blev väldigt lyckad med en middag med familjen på en helt ny restaurang som jag totalt missat av någon konstig anledning. Trodde den var ny men den har visst funnits ett bra tag här på ön. Restaurangen hade inte bara ett galet bra tema utan även den godaste maten jag ätit på väldigt länge.
 
Pinchos är en restaurang med små rätter med ett väldigt stort utbud, man beställer mat och dryck genom en app i telefonen. Man kan alltid lägga till mer om det är något som saknas, väldigt smart och enkelt. En App-restaurang med inredning av cirkus vilket är väldigt udda men väldigt trevligt faktiskt. Älskar deras små rätter med gulliga tallriker och bestick, ett ställe jag definitivt kommer besöka flera gånger. Rekommenderar verkligen stället till alla mat älskare!
 
 
20080226

SVART PRODUKT MED SVART BAKGRUND

 
 Canon EOS 5D Mark II + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Vet inte om jag har berättat speciellt mycket om vad vi gör/får för uppgifter eller vad för lektioner vi har på utbildningen. Men kanske borde börja göra det oftare? Börja med att berätta om den senaste uppgiften som vi fick och slut resultatet blev väldigt bra enligt mig, är extremt nöjd!
 
Under veckan har vi fotograferat produkter och stilleben, en lärorik vecka. Vi fick även en uppgift som gick ut på att fotografera en svart produkt mot en svart bakgrund utan att det svarta smälter ihop. Vi fick redigera hur mycket vi ville men inte ändra ljuset i bilden, valde bara att redigera bort en tråd i bilden. Ett väldigt spännande arbete som jag själv tycker jag lyckades bra med. Ljuset är verkligen perfekt på dessa hörlurar och hela bilden blev extremt bra.
 
 

FANNY JAKOBSSON

 
 
 
 
 
 
 
Canon EOS 5D Mark II + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Blev en fotografering med min lillasyster i studion under helgen, hon behövde bilder till sociala medier och självklart ställer jag upp och hjälper henne. Det blev både porträtt, outfitsbilder och även bilder med ganska mycket glitter. Nu återstår bara några timmar med redigeringen på alla bilder.
 
 

FULLFORMAT OCH APS-C

Den senaste tiden har det blivit mycket om kameratekniken, men det kommer snart ändring. Finns jättemycket saker att berätta om tekniken så jag passar på att dela med mig. Här kommer ett inlägg om olika sensor/kameror. Vill ni läsa mer inlägg om teknik så finns inläggen HÄR.

 

VAD ÄR EN SENSOR? SPELAR SENSORNS STORLEK NÅGON ROLL?
En sensor i en digitalkamera, är den ytan där själva bilden “fastnar”. Fullformatskameror har en större sensor och visar fullbild. APS-C har en mindre sensor och beskär bilden i kameran. Titta bilderna nedanför för att förstå skillanden på sensorna, läs gärna hela inlägget för att förstå skillnaden.

 

Om man har en större sensor finns det en större yta som kan fånga upp ljuset och detta gör att vi också kan fota i sämre ljus och fortfarande få bra kvalité på bilderna. Hur bra är inte det? Den stora sensorn bidrar även till att vi kan fota med ett kortare skärpedjup än med en APS-C kamera. Nackdelarna är dock att en större sensor också bidrar till större, tyngre och dyrare kameror. Är det värt eller inte, det väljer du själv!

 

Bilden till vänster visar hur bilden ser ut när den är tagen med fullformat och den till höger visar hur det ser ut med APS-C. Det är samma objektiv på båda kamerorna men inte exakt samma inställning på båda bilderna. Därför blir ljuset lite annorlunda på båda bilderna.

 

 

 
Canon EOS 5D Mark II + 50mm (fullformat) | Canon EOS 7D + 50mm (APS-C Kamera)
 
 
Om man är naturfotografer och ofta fotar vilda djur, då behöver vi rejäla teleobjektiv för att komma riktigt nära djuren. Om vi har en fullformatskamera och sätter dit ett 300mm objektiv, så blir det 300mm. Om vi istället har en APS-C kamera och fäster samma objektiv på den, blir brännvidden helt plötsligt 480mm. Man får betala mer pengar för att få 480mm på en fullformatskamera. VILKET ÄR BRA MED APS-C KAMERA, BILLIGT!

 

Om man istället vill fotografera lanskap och få med så mycket av bilden som möjligt passar fullformat bättre eftersom den utnyttjar hela objektivets brännvidd. 35mm blir 35mm. Det betyder inte att man måste ha en fullformatskamera, finns billigare sätt att köpa ett billigare objektiv.

 

 

 

 
Här är skillnaden på hur det kan se ut med en fullformat och hur bilden beskär med en APS-C kamera.
 
 
FUNKAR SAMMA OBJEKTIV PÅ OVASETT SENSOR?
Canon benämner sina objektiv som EF (fullformat) och EF-S (APS-C). EF passar både fullformat och APS-C, medan EF-S enbart passar APS-C kameror. Oavsett om du väljer APS-C anpssade objektiv eller fullformats anpassade objektiv till en APS-C kamera, så kommer bilden alltid att beskäras.
 
Detta innebär att om du har exempelvis ett EF objektiv på 18-55 mm, så kommer den faktiska brännvidden vara ca 28-80mm trots att det är ett EF objektiv på en APS-C kamera. Om du inte tänker uppgradera till en fullformatskamera, finns det ingen anledning till att köpa fullformatsobjektiv, men om du eventuellt kommer vilja uppgradera är det helt klart värt att lägga lite extra pengar på fullformats anpassade objektiv.
 
 
VAD SKA MAN VÄLJA?
Välja fullformat eller APS-C beror helt på vad vi vill göra. En av anledningarna till att man kan bytte upp till fullformat är framförallt för att få ut så mycket som möjligt av bilden. Men har man valt att bara fotografera vardagliga saker och bara behöver en kamera för att skapa minnen tycker jag inte det är nödvändigt att skaffa en fullformatskamera som kostar mycket mer pengar. Jag gillar när kameran beskär bilden, man kan alltid backa!

 

Kvalitén i bilden sitter inte i vilken kamera vi har, den sitter i fotografen. Det finns många duktiga hobbyfotografer som enbart fotar med sina smartphone’s och får helt fantastiska bilder. Och om de kan fota med sin telefon, då räcker en APS-C kamera gått och väl! Finns många minus och plus med alla sensor.

 

GILLA GÄRNA INLÄGGET OM DU TYCKTE OM DET! ♥

 

BACK TO SCHOOL

 
Canon EOS 5D Mark II + Canon EF 50mm f/1.4 USM
 
Känner mig ganska laddad för en ny termin i skolan ska bara lyckas vända tillbaka på dygnet innan jag är fulladdad för hela terminen som började idag. Våren kommer bli fullspäckad med spännande föreläsningar, lektioner och arbete tillsammans med klassen. Känns fantastiskt att vara tillbaka i skolan efter lovet även fast jag inte hade tackat nej till några dagar till i Stockholm. Hann inte göra allt jag hade tänkt på mitt lov men whatever, back to school.
 
 

AMANDA JONA

 
 
 
 
 
 
 
Canon EOS 5D Mark II + Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM
Modell - Amanda Jona
 
 

STOCKHOLM - VINTERLANDSKAP

 
 
 
 
Canon EOS 5D Mark II + Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM
 
Mina första dagar under 2017 har varit alldeles för lugna, har knappt gjort något. Lunch hemma hos Niclas farmor, träffat min lillebror och hängt några timmar tillsammans med Amanda idag. Resten av tiden har jag bara tagit det lugnt vilket är helt okej då jag faktiskt har lov och tänker njuta dom sista dagarna också!
 
Att vakna upp av att hela Stockholm var täckt med snö blev en perfekt start på dagen, man kan säga att jag har väntat på snön i flera veckor. Amanda har bott i Australien i några månader men flyttade hem till Sverige igen, vilket gjorde mig glad för att hinna träffa henne innan jag åker tillbaka till öjn. Stockholm var inte bara täckt av snö utan även av kyla men vi lyckades fotografera en bra stund innan vi gick in på ett café och beställde något varmt att dricka. Dagen blev lyckad med snö, kyla, fotografering och tiden tillsammans med favorittjejen Amanda.
 
 

10 SAKER JAG VILL GÖRA UNDER 2017

- Investera mer utrustning till min kamera.
Skaffade en fullformatskamera under 2016 och även ny utrustning till kameran. Men det finns flera saker jag skulle vilja investera till min utrustning så detta komma jag sträva mot under 2017 också. Ett bra objektiv eller några bättre studiolampor. Vet inte riktigt vad jag köpa men något ska jag investera.
 
- Fortsätta plugga och söka in till andra utbildningar.
Snart har jag pluggat ett helt år och jag vill verkligen fortsätta. Älskar att plugga och spendera tid i skolan, varför vet jag inte men har gjort det i flera år. Ska försöka söka vidare och göra ett försök och därefter får vi se om jag lyckas plugga vidare. Beror också på vad det finns för alternativ.
 
- Resa iväg med min pojkvän, Niclas.
Skulle verkligen resa iväg med honom, hur långt eller vart är inget jag har tänkt på men huvudsaken är att vi åker någonstans och njuter av 2017 tillsammans.
 
 
 
 
Från min Pinterest "DREAMS WORLD"
 
 
- Uppdatera bloggen mer än 2016.
Känns som att 2017 kan bli mitt år att uppdatera bloggen mer och inte bara säga det. Början av 2016 var väldigt segt men nu på slutet av året blev det flera inlägg och detta vill jag verkligen försöka med att uppdatera bloggen oftare och ta mig tid till att göra det. Med nya idéer löser sig mitt bloggande.
 
- Åka till Göteborg, minst en gång.
Göteborg är en stad jag gillar riktigt mycket och nu är det flera år sedan jag befann mig där. Detta år vill jag besöka Göteborg minst en gång, helst flera gånger.
 
- Roadtrip i Norge med några vänner.
Vet inte om jag kommer hitta några som verkligen vill följa med till Norge och njuta av den vackra miljön. Har varit sugen på att göra detta i flera år och jag måste verkligen uppleva det snart. Pratar om köra en roadtrip i Norge alldeles för ofta, tänk att umgås, njuta av miljön och framför allt fotografera.
 
 
 
 
Från min Pinterest "CAMPING"
 
 
- Börja fotografera mer självporträtt.
När jag var liten fotograferade jag alltid bilder på mig själv, men nu gör jag aldrig det. Flera självporträtt under 2017.
 
- Fotografera flera bloggare eller lära känna flera bloggare.
Kontakten man har med bloggare är verkligen något speciellt och jag gillar verkligen att lära känna nya människor. Fotografera med flera bloggare och även dom jag tidigare har träffat och fotograferat. 2017 vill jag umgås med flera bloggare, det är verkligen så underbart!
 
 
 
 
Från min Pinterest "FASHION"
 
 
- Köpa flera bomberjackor, skor och långklänningar.
För några år sedan bestämde jag mig för att skaffa flera långklänningar men jag har verkligen inte hittat så speciellt många långklänningar, men jag håller ögonen öppna. Skor är något jag köpt väldigt mycket av den senaste månaderna, brukar köpa max tre par skor varje år men på tre månader har jag redan köpt fem par skor. Hemma hos mig hänger det fyra eller fem bomberjackor och är helt besatt av jackor. Redan spanat in två jackor jag vill köpa så flera bomberjackor kommer det att finnas i min garderob under 2017. Helst vill jag uppdatera hela min tråkiga garderob.
 
- Genomföra ett roligt fotograferingsprojekt.
Vet inte vad jag skulle vilja göra, men något roligt och ganska stort projekt. Behöver verkligen många idéer för att kunna bestämma mig.
 
 
RSS 2.0