Beatrice Jakobsson - Fotograf - Beatrice Jakobsson - Fotograf - Beatrice Jakobsson - Fotograf -

AUTO, MANUELLT, SLUTARTID, ISO OCH BLÄNDARE

 
 
Här kommer mitt andra inlägg för alla som vill lära sig mer om sin kamera/fotografering. I förra inlägget nämnde jag att man ska fotografera i M-läget (Manuellt) eftersom där får du fixa allt på egen hand och resultatet blir mycket bättre än när kameran fixar allt åt dig (Auto) Titta på bilderna och se skillnaden, den vänstra bilden fixade kameran allt och den högra bilden ställde jag in alla inställningar. Vem gillar inte ljusa bilder?
 
 
 
 
Bländaren bestämmer hur mycket ljus som ska släppas in i kameran. Ett lågt bländarvärde som 1.6 (stor öppning) ger ett kort särpedjup, ett högt bländarvärde som 18 (liten öppning) ger ett längre skärpedjup. Skärpedjupet är ett begrepp på hur mycket i bilden som kommer bli skarp. Vill du ha bakgrunden suddig så använder du ett lågt bländartal, använder 9 av 10 gånger ett lågt bländartal.

Stor öppning = lågt tal = mycket ljus (F/1.6)
Liten öppning = högt tal = lite ljus (F/18)
 
 
 
 
När du leker med slutartiden kan det vara ganska bra att använda ett stativ eller ställa kameran på en stadig plats om du använder lång slutartid. Lång slutartid frångar rörelsen medan kort slutartid fryser bilden. Finns en liten tumregel att om slutartiden är lägre än 1/60 så är det dax att använda kameran på ett stativ för att få bilden bra, annars finns det en chans att bilden kan bli suddig/oskärp.
 
Slutartid är ett mått på hur lång tid det tar för systemkameran att ta en bild.
 
 
 
 
Om objektivet inte har ett lågt bländartal så måste man ändra på ISO, vilket kan vara positivt och negativt. Använder du ett högt ISO-tal blir bilden ljus men den kan även se brusigare ut. (Kolla längst upp i kanten på den högra bilden) Om du använder ett lågt ISO-tal så kan bilden bli mörk men det blir mycket bättre skarpa på. Ibland måste man låta bilden bli brusig men försök att undvik det.
 
Långt ISO-tal = lite ljus men skarp.
Högt ISO-tal = mycket ljus men brusigare.
 
 
 
 
Om det skulle vara så att ni verkligen inte förstå allt av mina bilder/text så finns den en hemsida där du kan testa själv genom att ändra skärpa, ISO och även slutartiden. Sidan hittar ni här. Hoppas att ni fotograferar i M-läget nu och INTE I AUTO!
 
 

LOKA HAR VERKLIGEN LYCKATS!

 
 
Canon EOS 7D + Canon EF-S 10-18 mm/4,5-5,6 IS STM
 
Kolsyrat vatten med smak har aldrig varit något för mig. Dricker bara Loka cruch men alla andra smaker är så äckliga. Kan dricka kolsyrat vatten i nödfall men jag hoppar gärna över det om jag kan, men nu när jag smakat en av deras nya smaker så kommer jag säkert bli beroende. Den här smaken har dom verkligen lyckas med, så gott med hallon och lakrits. Loka har verkligen gjort mig lycklig, älskar smaken!
 
 

Johanna Utterberg i rapsfältet.

 
 
 
 
 
Canon EOS 7D + Canon lens EF 50 mm f/1.4 | Modell - Johanna Utterberg
 
Här kommer några bilder från fredagens fotografering med min underbara vän Johanna. Det bästa med att bo på landet måste vara dom vackra rapsfälten. Förutom att fotografera så besökte vi en ny butik på Gotland där Johanna fotograferade, bilderna hittar ni på hennes blogg här. Vi träffade även hennes pappa och därefter avslöt vi dagen med att umgås hemma hos henne. En riktigt bra och mysig dag med Johanna.
 
 

VATTENMELON OCH ANANAS

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Canon EOS 1100D (inte min kamera)
 
Kvällen har jag spenderat med min fina lillasyster, hjälpte henne med att filma en ny video till hennes Youtube-kanal. Passade även på att fotografera under inspelningen och därefter åt vi upp frukten som finns på bilderna, vattenmelon och ananas är så sjukt gott. Älskar frukt, skulle kunna leva på det.
 
Videon är tyvärr inte uppe ännu men hon har andra filmer man kan se --> Fanny Jakobsson
 
 

En utmaning med frågor om mig

Blev utmanad av fina Johanna att svara på några frågor. Brukar sällan gillar utmaningar men det här kändes som en rolig och bra utmaning. Tack för utmaningen Johanna. Hoppas ni gillar mina svar och även frågorna, nu kör vi!
 
Vad har du på dig? - En svart tröja och mina nya mönstrade haremsbyxor.
Nånsin varit kär? - Är väldigt kär och har snart varit det i ett år.
Nånsin haft ett jobbigt break up? - Ja.
Hur lång är du? - Oj, kanske runt 165-170 cm.
Hur mycket väger du? - Vet faktiskt inte.
Några tatueringar? - Min älskade kamera på handleden, en tatuering.
Några percingar? - Räknas öronen? Annars så har jag bara en i naveln.
OTP? - Aldrig hört den här förkortningen.
Favoritpogram? - Parneviks, så tråkigt att det är slut.
 
 
 
 
Favoritband? - Volbeat.
Nånting du saknar? - Självförtroende.
Favoritlåt? - I Don't Wanna Grow Up med Bebe Rexha.
Hur gammal är du? - 21 år, ungefär fyra månader kvar till 22 år.
Stjärntecken? - Jungfru.
Favorit motto? - Ingen kommer minnas om 100 år.
Favoritskådespelare? - Liam Neeson.
Favoritfärg? - Svart.
Hög eller låg musik? - Hög.
Vart går du när du är ledsen? - Till sängen.
Hur lång tid tar det för dig att göra dig i ordning på morgonen? - 15 minuter.
 
 
 
 
Någonsin varit med i ett slagsmål? - Nej.
Anledningen till att du började blogga? - För att spara mina dagar på en plats.
Rädslor? - Ensamheten, ormar och spindlar.
Senaste saken som fick dig att gråta? - Ett fint samtal från min pojkvän.
Meningen bakom ditt bloggnamn? - Minns inte, alltid andvänt beattriicee som användernamn.
Senaste boken du läste? - Femtio nyasnser av honom.
Boken som du för tillfället läser? - Femtio nyanser av mörker.
Senaste programmet du såg? - Ack Värmland.
Senaste personen du pratade med? - Min bror, Johannes.
 
 
 
 
Favoritmat? - Kycklingsallad eller lax.
Plats du vill besöka? - Ni kommer somna om jag ska berätta alla platser.
Senaste platsen du besökte? - Stockholm?
Senaste gången du blev förolämpad? - Några månader sedan.
Favoritsmak på godis? - Saltlakrits och surt.
Vilka instrument spelar du? - Spelar inget.
Favoritsmycke? - Armband och ringar.
Senaste sporten du spelade? - Fotboll.
Senaste låten du lyssnade på? - Next To Me med Otto Knows.
Favvo hårfrisyr (din egna)? - Ombre eller min röda hårfärg. Helst utsläppt.
 
Vem tycker jag borde svara på dessa frågor? - Fanny, Helen, Humlan och alla som vill.
 
 

Sunday Challenge #21

TEMA | Vår
 
 
 
 
"Vi är en grupp fotoentusiaster som varannan söndag lägger upp varsitt bidrag - som är tolkat efter ett valt tema just för den gången. Poängen med detta är att vi ska utmana oss själva att utvecklas inom fotografi och bildbehandling."
 
Bilden är fotad: Måndag 20 April 2015 - 07:35
Inställningar: Bländare - f/2.28| Slutartid - 1/100  | ISO 100

Tanken bakom: Även fast ni har sett ganska många bilder från Kungsträdgården här i bloggen så får ni stå ut med en bild till. Ett svårt tema eftersom jag älskar våren och det finns mycket som jag skulle kunna fotografera som symboliserar våren. Vår för mig är verkligen när dessa blommor kommer fram, tråkigt att dom försvinner så snabbt. Så fort jag får se ett träd full med rosa blommor så har våren börjat på riktigt för mig.
Bildbehandling: Beskärt bilden, ljusat upp skuggorna, ändrat kontrasten och fixat mer skärpa i bilden.
 
För att se fler bidrag: Amanda, AnnikaCatarina och Maria.
 
 

Humlan, Elin Sandelin

 
 
 
Canon EOS 7D + Canon lens EF 50 mm f/1.4 | Modell - Elin Sandelin
 
Ååå vilken underbar dag det har varit idag, har äntligen fått spenderat tid med min bästavän. Kommer knappt ihåg sist vi träffades. Varje gång vi umgås brukar vi fotografera och det gjorde vi även idag också, supermysigt. Vi hade även tid till att uppdatera varandra om livet. En riktigt bra dag helt enkelt!
 
 
 

Fotografering i vackra Visby med Johanna

 
 
 
Canon EOS 7D + Canon lens EF 50 mm f/1.4 | Modell - Johanna Utterberg
 
Ohhh, vilket bra väder det har varit idag, så skönt med värme. Förutom att njuta av värmen så har jag även spenderat dagen med min fina vän, Johanna. Vi har hunnit snackat skit, dricka kaffe och även fotograferat i vackra Visby. En väldigt bra och rolig dag tillsammans med Johanna!
 
 

Ekotemplet i Hagaparken

 
 
 
 
 
 
 
Canon EOS 7D + Canon lens EF 50 mm f/1.4 | Modell - Helen Sehlberg
 
Ekotemplet är en plats jag alltid har viljat besöka och förra söndagen besökte jag och Helen platsen för att fotografera. Det vart en riktigt mysig dag i Hagaparken. Blev lite småförälskad i Ekotemplet, en väldigt vacker plats. Bilder från fotograferingen med fantastiska Helen.
 
Om man tänker efter så kan man nog förstå att jag befinner mig hemma på älskade Gotland, bloggen dör alltid när jag åker hit. Full fart hela dagarna när man är hemma på ön, vilket är skönt och roligt. Hunnit med både roliga och tråkiga händelser. Men som sagt jag lever och mår bra för er som har undrat!
 
 
 

Söndags fotografering med Helen i Hagaparken

 
 
 
 
 Canon EOS 7D + Canon lens EF 50 mm f/1.4 | Modell - Helen Sehlberg
 
Under gårdagen spenderade jag några timmar tillsammans med Helen. Gissa vad vi gjorde? Vi besökte ännu en plats till som jag har viljat åka till väldigt länge nämligen Hagaparken. Hagaparken är väldigt stor men vacker. Förutom att kolla på utsikten så lyckades vi fylla två minneskort med bilder. En riktigt mysig söndag med Helen och ännu fler bilder kommer upp senare i veckan när jag hunnit redigera.
 
 

Sunday Challenge #20

TEMA | Självporträtt
 
 
"Vi är en grupp fotoentusiaster som varannan söndag lägger upp varsitt bidrag - som är tolkat efter ett valt tema just för den gången. Poängen med detta är att vi ska utmana oss själva att utvecklas inom fotografi och bildbehandling."
 
Bilden är fotad: Lördag 2 Maj 2015 - 16:36
Inställningar: Bländare - f/2.2 | Slutartid - 1/30  | ISO 2500

Tanken bakom: Tanken bakom bilden är ganska spontan, ställde upp kameran och började fotografera utan att veta hur jag ville ha resultatet.
Bildbehandling: Ändrade både ljuset och kontrasten i Camera Raw innan jag öppnade bilden i Photoshop. Beskärde bilden innan jag fixade en vit ram runt bilden. Ändrade ljusheten över hela bilden för att undvika dom starka färgerna och därefter sparade jag bilden.
 
För att se flera bidrag Amanda och Maria.
 

FEM ENKLA TIPS TILL NYBÖRJARE.

När jag började fotografera för flera år sedan önskade jag att någon hade hjälpt mig med tips eftersom jag var nybörjare. Här kommer fem enkla tips som jag rekommenderar till er som är nybörjare och vill börja fotografera. Det finns väldigt många bra tips som man kan tänka på men detta är mina absolut bästa tips till alla nybörjare som står med kameran i handen och inte vet hur man börja hela resan till att bli bättre.
 
 
 
Bilder från April 2015
 
 
 
Lär dig kameran/läs manualen - Tänkt att kameran är din bästa vän, du måste veta allt om den. Hur man använder olika inställningar och även hur man ställer in olika funktioner. Läs manualen först då du slipper du alla frågor och funderingar. Läste hela manualen när jag köpte min första systemkamera och jag ångrar mig verkligen inte. Fick väldigt mycket hjälp och svar på mina funderingar efter jag läst hela manualen.
 
En dyrare kamera gör dig inte till bättre fotograf - Varför köpa den nyaste/dyraste kameran när du kan lägga pengar på tillbehör som gör din kamera/bilder bättre. Filter, stativ, minneskort, objektiv, refelxskärm och andra saker hjälper dig och inte bara kameran.
 
 
 
 
 
 
Bra redigeringsprogam - Ett bra redigeringsprogram är ett extra plus för att göra bilderna ännu bättre. Bilden kanske ser jättebra ut på kameraskärmen men när du drar in den på datorn är det helt fel färger. Om du har ett bra redigeringsprogram så kommer du inte bli besviken och kan fixa till bilden väldigt enkelt och snabbt. Använder mig av photoshop och det är värt pengarna om du tänker fortsätta fotografera.
 
Ha med dig kameran överallt och öva hela tiden - Vet att jag själv blir ganska sur om man glömmer kameran hemma och missar att foto något speciellt eller vackert man ser. Att öva är det absolut viktigaste, man kan aldrig förvänta sig att första bilden blir perfekt. När jag fick min kamera fotograferade jag precis allt jag kunde hitta. Man måste prova olika vinklar och öva för att bli bättre. Öva hela tiden, öva i flera dagar, veckor eller månader.
 
Försök att fotografera manuellt - När du har övat eller testat din kamera är det alltid bra att börja fotografera i manuellt. Det är kanske inte enkelt i början men det är alltid bra att få ställa in alla inställningar själv. Du får bilden som du vill och du lär dig att fotografera på ett helt annat sätt än att kameran ska ställa in allt åt dig. Visst är det skönt ett kameran kan göra allt åt dig, men vid manuellt läge blir du inte besviken.
 
Tänker dela med mig av flera tips om hur du kan fotografera och hanterar kameran men jag kommer ta det från början till slut.

 
 
RSS 2.0