5 VIKTIGA SAKER OM MITT YRKE

Summering

UPPHOVSRÄTTEN
Ett viktigt ämne som alla borde ha koll på oavsett vad det handlar om. Företag och privatpersoner kanske inte vet hur det funkar men bloggvärden är nog sämst på detta ämne. Att sno/låna andras bilder och ge cred till sig själv för att man hittade bilden, hallå vem är du? Tänk på den som faktiskt gjorde arbetet från grunden, den personen blev inte bara av med tid utan mycket annat också. Ingen vet arbetet bakom bilden. Så tänk på det nästa gång istället för att ni blir besvikna för att ni inte får cred för att ni letat i flera timmar. För några veckor sedan skrev jag ett väldigt viktigt inlägg, fick väldigt bra respons och är tacksam för det.

Många tyckte det var ett bra inlägg men inte tillräckligt bra för att kanske tänka om några procent extra. Försöker inte ändra hela världen eller varje person som läst mitt tidigare inlägg, utan jag vill bara att ni ska förstå hela poänget eller inte skriva detta är viktigt och sedan göra tvärtemot. Snor ni bilder så länka till bilden, inte någon plattform. Det är ett litet och enkelt steg. Upphovsrätten är väldigt viktigt för många och läs mitt förra inlägg om du inte gjort det!

Ett sammarbete jag gjort med Idun och Dejan
KOSTNAD Att vara fotograf kan inte vara så dyrt, fotografen ska bara ta några bilder och redigera, ingen bigdeal. Tänkte dela med mig av några saker som man inte tror kostar pengar när man beställer en porträtt fotografering eller en hel dag bröllopsfotografering. Väljer man kvalité eller kvantitet?

Planering, moodboard och location är inte något man gör på några minuter så självklart kostar det. Slitage på kamera, ljusutrustning och andra tillbehör. Ersättning för att resa om fotografen måste. Betalt för timmarna det tar att fotografera. Alla timmar som man sitter och efterbehandlar bilderna, gör ett urval, skickar urval till kund och leverans. Assistent kostnad om man behöver det och sedan användning av bilderna. Ska man göra något större kanske det behövs modeller eller stylist/makeup som också ska ha betalt. Så ja, en fotograf tar högt betalt men det är mycket arbete. Så tänk på kvalité eller kvantitet och att det inte kostar 100 kronor för 50 bilder.

TID
Skulle nästan vilja säga att kostnad och tid hör ihop väldigt mycket. Att fotografera en person som behöver bilder till sina sociala medier tar inte tjugo minuter att fotografera och tjugo minuter till att redigera. BIG NO. Det krävs tid och vill man inte inse att det tar tid så kan man inte förvänta sig det bästa resultatet, kortast tid eller att en fotograf vill ställa upp. Varje steg en fotograf gör tar tid och en fotograf kan ha flera olika jobb rullande som tar tid.

Modell - Elin Sandelin

KUNSKAP
Beroende på kunskap kan priset absolut vara en skillnad men inte varje gång. Alla är "fotografer" i dagsläget men jag kan inte hålla med att man är fotograf för att man äger en kamera. Vissa fotografer har inte bara kunskap på hur man ska fotografera eller hur man använder kameran. Kunskap kan vara så mycket mer som man kanske inte får ta del av när det gäller mindre fotograferingar. Varje fotograf har i sin ryggsäck med kunskap som kan ha med tid och kostnad att göra.

SAMARBETE
Om du gör ett samarbete med en fotograf borde man tänka på att det kostar och att det tar tid. Tro inte att fotografen gör ditt jobb först, kommer det något viktigare eller något som inte är gratis kommer ditt läggas åt sidan. Ingen idé att stressa fotografen eller gnälla för tänk vad det kostar utan ett samarbete. När bilderna levereras är dom inte dina, du äger inte bilderna och oftast brukar detta stå i ett avtal som fotografen skapar (vid större jobb)

Burkar ofta göra samarbete med både vänner men också bloggare, men det finns några saker som är viktiga som många människor alltid "missar". Om du har fått gratis bilder att använda på dina sociala medier utan att betala fotografen ett öre för jobbet, så är det minsta man kan göra att tagga fotografen. Leta upp fotografens sociala plattformar och tagga fotografen i bild och text, det är det minsta man kan göra. Det räcker inte att man taggar första bilden och skiter i det nästa gång man använder bilden. Men oftast "missar" man att tagga i bild eller i text. Och det är inte okej, personen har ett enkelt jobb att göra när man får gratis bilder.

kärlek beatrice

Follow me on : Nouw - Instagram

Gillar

Kommentarer

Johanna,
Jättebr ainlägg och viktigt. Tänk att folk kan så lite egentligen. Bloggvärlden borde veta bättre idag 2019, framförallt kring upphovsrätten. Jag mår illa när jag ser folk länka till källa och den är googel och man bara hmmm, nääää så fel länkat. Fotografen skall ha all creed!
momentsbyjohanna.blogg.se
Frida,
Kul inlägg! När det kommer till första punkten så brukar jag oftast använda mig av Pixabay eller andra sajter som erbjuder gratis bilder. Men det är sant, tar man andra bilder så länkar man oftast till att man tagit dem från exempelvis Pinterest osv istället för till själva personen som laddat upp bilden.
fridachristina.com
Sandra,
Vilket bra inlägg med tänkvärda tips! Har du jobbat som fotograf länge? Krma
mementorose.se/blogg
Emma Engström,
Kan verkligen tänka mig att fotandet är en väldigt lång och tidskrävande del, mer än man tror! Tycker du är otroligt duktig 😃
nouw.com/emmaengstrom
Tack så mycket!! 😊 Inte när det gäller mitt företag, men har fotograferat sedan 2008.
beattriicee.se
Tack så mycket fina Emma!! <3
beattriicee.se
Men då funkar det om du använder dig av Pixabay. Men just när man använder bilder från Pinterest står det i avtalen att man borde tagga upphovspersonen och inte Pinterest. Så man borde lägga ner mer tid när man "lånar" andras bilder.
beattriicee.se
TACK!! <3 Tycker också bloggvärlden borde veta bättre om upphovsrätten eftersom jag är inte den första som skriver om det heller. Håller verkligen med dig, länkade googel förut men shit vad jag hatar att jag gjorde det. Därför vill jag trycka på detta att det är viktigt att alla få lära sig verkligheten nu när jag sitter på rätt information! 😊 Trots att man läser inläggen om upphovsrätten och tycker det är ett bra inlägg men fortfarande gör fel, det får mig att må illa. Fy! Kram finis! <3
beattriicee.se
Johanna,
Vilka fina underkläder! Vet du vart dom är ifrån? 😊
iohanna.se
Visst är dom! 😊 Har för mig att mi vän köpte dom på NA-KD
beattriicee.se